Ztráta důvěry v prodavačku

• (neregistrovaný)

7. 2. 2010 14:02

Jsem drobná podnikatelka, v loňském roce jsem otevřela obchůdek a jako prodavačku jsem přijala mou bývalou spolužačku ze základní i střední školy. Abych obchod mohla rozjet s minimem vlastního vkladu,
    vzala jsem si na ni dotaci z ÚP. Ta mi nyní se mzdou za leden skončila. Podmínkou ÚP byla pracovní smlouva na neurčito.
    Navíc jsou tržby v obchodech v období leden-březen velmi slabé. Potřebovala jsem se s ní tedy domluvit na přechodném převedení na poloviční úvazek nebo na vstupu do evidence UP s možností výdělku na dohodu do výše cca 4.000 Kč. Obojí je pro ni "nevýhodné". Při rozhovoru o udržení tohoto pracovního místa si drze řekla jen o odstupné. Přiběhlo na mě i její rodinné vymahačské komando. Na základě tohoto ji absolutně nevěřím, nemohu ji tedy nechat volně manipulovat s mým majetkem a penězi. Nabízenou dohodu o ukončení PS odmítá a dožaduje se i písemně přidělení práce. Pracovat však nechce, má zájem jen o odstupné. Místo neruším, prodavačku potřebuji.

Pomůže mi někdo?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 2. 2010 18:52

Jiřka1 (neregistrovaný)

Re: Ztráta důvěry v prodavačku
      Bohužel - i Vaše bývalá spolužačka je jako každý jiný cizí člověk, který je u Vás zaměstnaný. Někdy zaměstnanec vyjde podnikateli vstříc, když vidí jeho tíživou situaci, já osobně bych jako zaměstnanec vstříc vyšla, zvlášť kdyby se jednalo o spolužačku nebo jiného blízkého člověka, myslím ale, že většině zaměstnanců je to jedno - chtějí své. Pokud jste jí chtěla nebo musela dát plný úvazek a smlouvu na dobu neurčitou a ona nechce přistoupit na změnu, musíte jí přidělovat práci dle pracovní smlouvy. Co se týče peněz - záleží na tom, zda má mzdu sjednanou v pracovní smlouvě (tu musíte dodržet) nebo zda jste ji jen stanovila mzdovým výměrem - tu můžete změnit bez jejího souhlasu.

• 7. 2. 2010 20:17

hermilka (neregistrovaný)

Má zaměstnankyně mou tíživou situaci zná: Zboží jsem pořizovala z daňových bonusů na děti za rok 2008 a z dlužného výživného. Sotva jsem začala, spláchla nás voda při červnové povodni. Podnikání jsem restartovala z mínusu a nyní se sotva dostávám na "nulu" .A mohu podnikat jen s tím, že mne, jako samoživitelku 2 dětí, výrazně podporují rodiče. Z uvedeného vyplývá, že odstupné je pro mne naprosto likvidační. Kdybych nebyla přesvědčena, že to má smysl, tak do toho nejdu.
      Nyní tam dotyčnou již nechci, protože v ní vidím nikoli svou kamarádku a prodavačku, ale svou vyděračku. Nemá zájem o navýšení tržeb, o vstřícnost k zákazníkům a nabízení zboží. Nyní jí už práci přidělovat nechci, nemohu, protože jí absolutně nevěřím, bohužel. Díky několika lednovým konfliktům a taky informacím od zákaznic na ni mám několik trumfů: neplnění povinností, neuspokojivé dlouhodobé výsledky, incident s rodinnými vymahači, neuposlechnutí. Tímto mířím k podání výpovědi pro opakované porušování kázně a zároveň špatné výsledky; bylo by to bez odstupného. Ale 2 měsíce tam nevydrží, nevěřím ji. Nezbývá mi, ač je mi to "proti srsti", přinutit ji poněkud jinak. vždy jsem jí vycházela vstříc, ale ta doba skončila.

• 8. 2. 2010 10:10

pája

Nezapomínjete na písemná upozornění pro porušení povinností,ať máte podklady. Třeba by se některé porušení dalo vyhodnotit jako zvlášť hrubým způsobem, nevím, zkuste se s někým poradit a uvidíte.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).