OSVČ a vedlejší činnost

• (neregistrovaný)

7. 2. 2010 19:40

Dobrý večer, při vyplňování Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2009 jsem narazila v Pokynech na ustanovení, kterému nerozumím. Protože jsem byla po celý rok zaměstnaná a činnost OSVČ pro mě byla vedlejší činnosti, až do roku 2008 platilo, pokud roční vyměřovací základ nedosáhl rozhodné částky, nebylo nutno se přihlásit k důchodovému pojištění. Nyní ale pro rok 2009 je v Pokynech uvedeno " Pokud daňový základ nedosáhne rozhodné částky". To je něco jiného než vyměřovací základ. Nastala tedy pro
    rok 2009 změna a posuzuje se výše daňového základu nikoliv vyměřovací základ, který činí 50 % z daňového základu? Věřím, že mezi diskutujícími jsou lidé fundovací a že mi určitě někdo poradí.
    Moc děkuji předem za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 2. 2010 8:18

Danulka7 (neregistrovaný)

Re: OSVČ a vedlejší činnost
      Rozhodná částka daňového základu (řádek 37 na daňovém přiznání) pro vedlejší činnost za rok 2009 je 56.532,-- (měsíčně 4.711,--). Při překročení této částky je osoba na vedlejší činnosti automaticky účastna důchodového pojištění. Nové je to, že se na přehledu neuvádí příjem, výdaje a rozdíl, ale pouze daňový základ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).