Re: Sleva na vyživované dítě
Tak je to ta nejčernější skutečnost. Syn nestuduje. Pokud bude paní svolná s dodaněním, trochu jsem si četla, ale navím jestli to chápu dobře: par.38i odst.2, musím dosrazit do 31.3.2010. To je za mzdu 01,02,03?
Nedoplatek na záloze musíte srazit opravdu do 31. 3., ale to je jen proto, že pak se zálohy stanou daní - a daň nesprávně sraženou z viny plátce můžete srazit 12 měsíců od nesprávné srážky - tedy do konce března 2011. Kdyby to bylo z viny poplatníka, můžete dokonce tři roky. Nebuďte zoufalá, něco takového se nám už stalo každé! A nestavte se před tou dámou do pozice viníka - chybu udělala i ona, když nenahlásila, že dítě nestuduje. A ani neproste o její souhlas se srážkou, srazit můžete bez souhlasu zaměstnance do výše 2/3 čisté mzdy - jako by to byla přednostní exekuce.
Čímž samozřejmě nemyslím, že se nemáte omluvit za chybu a pokusit se solidně dohodnout - jen abyste věděla, že právo je na vaší straně. Mějte se prima :-)
Tak je to ta nejčernější skutečnost. Syn nestuduje a v roce 2009 zanechal studia v únoru. Takže celý zbytek roku paní pobírala slevu neoprávněne.Pokud bude paní svolná s dodaněním, trochu jsem si četla, ale nevím jestli to chápu dobře: par.38i odst.2, musím dosrazit do 31.3.2010? Neřešil někdo již něco podobného?
Já jsem řešila neoprávněně pobíranou slevu na 1 dítě v roce 2008, konkrétně za 11-12/2008 a potom za 1/2009. Na FÚ mi řekli, že mám za rok 2008 normálně vyplnit vyúčtování daně z příjmů FO a chybný bonus řešit až ve vyúčtování 2009. Tak jsem to tak udělala, ale stejně se s nimi musím ještě poradit, protože nevím, jak a kam to vyplnit. Zaměstnanci jsem to nadvakrát strhla ze mzdy a v žádosti o vratku bonusu vyplnila menší částku.
Tak myslíte, že když se dohodnem, srazím třeba nadvakrát ve mzdě za 01/2010 a 02/2010. Vyúčtování daně z přijmů FO za rok 2009 udělám bez tohoto zohlednění a budu to řešit až ve vyúčtování daní FO za rok 2010? Musím někam dosraženou částku uvádět pro FÚ zvlášť? Já se fakt picnu!
Tak to je špatně, sice se nic nestane, když přinesou potvrzení už od ukončení základní šk. docházky, ale je to zbytečné, protože až do 18 let dítěte je úplně jedno, zda studuje nebo ne a zda si vydělává nebo ne. Pokud je splněna ta podmínka společné domácnosti, tak samozřejmě zvýhodnění nepadá a pokud jste rodiči zvýhodnění zarazila když dítěti bylo teprve 17 let, ošidila jste ho. Sledovat studium začínáte až při dosažení 18 let.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Zaměstnavatel vás pozdě přihlásil k pojištění. Jaké nastanou komplikace?
Systém hlášení úspěšně pokračuje, tvrdí stát. Zaměstnavatelé se mezitím „hroutí“
Dobírka jako smažák české e-commerce. Bude mít fanoušky, ale hospodu vám nezachrání
Navazující zaměstnání pro účely JMHZ
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
8. 2. 2010 13:37
Syn naší zaměstnankyně dosáhne 15.2.2010 19 let. Prý již nestuduje. Dostane matka slevu ještě za 01/2010 nebo už ne?
Neměla jsem na ní požadovat potvrzení o studiu už v roce 2009 kdy dosáhl věku 18 let? Do 18 se ale snad potvrzení nemusí dokladát,ne? Teď je mi z toho trochu nanic....