Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
9. 2. 2010 11:08
Prosím o pomoc. Učtuji dvě firmy a teď jsem zjistila, že za loňský rok jsem odváděla špatně DPH.
1. firma - výroba hotových jídel.
Zaměstnancům srážíme 25,- Kč za oběd, z toho jsem odváděla 9% DPH. Měla jsem odvádět 19%. Tak doúčtuju, udělám za každý měsíc opravné přiznání a doplatím.
Mám si sama vypočítat penále nebo mám čekat, až mi ho zašle FÚ ?
Tržní cena obědů je 56,- Kč bez DPH. Tak letos budu odvádět za zaměstnance 19% z těch 56,- Kč ?
2. firma - zaměstnanci se stravují v restauraci. Jednou měsíčně faktura. Účtuji 55% do nákladů, 45% zaměstnancům.
Restaurace nejprve nebyla plátce DPH, tak jsem ani za zaměstnance neodváděla DPH. Až se stali plátci, a začali fakturovat s 19%, odváděla jsem i za zaměstnance 19%.
Teď vůbec nevím, jestli je to dobře, a jestli nemám doplatit těch 19% za zaměstnance, i když nám restaurace účtovala bez DPH.
Moc prosím o radu, lítám v tom až po uši.
Děkuji.