Mateřská x rodičovská dovolená

• (neregistrovaný)

9. 2. 2010 16:16

Prosím, jak je to, když pobírám rodičovskou dovolenou do 3 let věku dítěte (3 roky budou dítěti v srpnu 2010) a v květnu 2010 se mi narodí druhé dítě. Předpokládám, že je nesmysl brát mateřskou na druhé dítě a zároveň rodičák. Jak to tedy bude, budu pobírat rodičovský příspěvek ve stejné výši jako pobírám do 3 let věku dítěte a potom se opět rozhodnu na kolik let si ho zvolím? Snad je můj dotaz srozumitelný.

A ještě dotaz - mateřská se vypočítává stejně jako nemocenská?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 2. 2010 17:52

Kl (neregistrovaný)

Re: Mateřská x rodičovská dovolená
      Pokud máte uzavřený PP, měla byste nastoupit na MD s druhým dítětem a pobírat PPM a později rodičovský příspěvek na druhé dítě a opět provedete volbu, na jak dlouho.
      Pokud nejste v PP, automaticky budete po narození 2.dítěte pobírat rodič.příspěvek pouze na nejmladší dítě a bude na dobu 4 let.( Lze to obejít, pokud manžel - partner, má příjem z PP, půjde na měsíc na MD on, provede volbu na 3 roky-musí doložit potvrzení z práce-formulář dostanete na kontaktním místě a další měsíc se na MD vrátíte vy. Toto musíte stihnout do 21 měsíců věku nejmladšího dítěte. :-) Funguje to.)
      Ale jak je to s výpočtem, to už nevím, moc se to teď měnilo. :-(

• 9. 2. 2010 18:15

xy5

Re: Mateřská x rodičovská dovolená
      >>Prosím, jak je to, když pobírám rodičovskou dovolenou
      >>do 3 let věku dítěte (3 roky budou dítěti v srpnu
      >>2010)

rodičovská dovolená se nepobírá - ta se čerpá u zam-tele
      pobírá se rodičovský příspěvek - od státu

a v květnu 2010 se mi narodí druhé dítě.
      >>Předpokládám, že je nesmysl brát mateřskou na druhé
      >>dítě a
      >>zároveň rodičák.

to opravdu nejde, abyste pobírala obě dávky současně, takže pokud máte zam-tele, předáte mu žádost o PPM a OSSZ vyplácí dávku
      pokud by byl DVZ nižší než při 1. PPM, bude se počítat ten, který je pro Vás výhodnější

Jak to tedy bude, budu pobírat
      >>rodičovský
      >>příspěvek ve stejné výši jako pobírám do 3 let věku
      >>dítěte a potom se opět rozhodnu na kolik let si ho
      >>zvolím? Snad je můj dotaz srozumitelný.
      >

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).