MD a neschopenka ve výpovědní lhůtě

• (neregistrovaný)

17. 2. 2010 8:23

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na možnosti, které mám, když plánuji těhotenství v době, kdy mám dostat výpověd z pracovního poměru.
    Jedná se mi o to, že pokud bych ve 2 měsíční výpovědní lhůtě odešla na neschopenku a následně přišla do jiného stavu, kdy by byla nutná neschopnost práce zachovat do samotného porodu, zda budu i v tomto případě pobírat mateřskou, která se začíná pobírat 6 týdnů před porodem od zaměstnavatele a jestli budu stále vedená jako zaměstnanec v podniku, kde mám podepsanou výpověd s výpovědní lhůtou.
    Budu mít po porodu možnost výběru délky trvání mateřské na 2,3,4 roky a po skončení mateřské možnost (eventuelně) se do zaměstnání vrátit, když se podnik vzchopí ze současné krize,v které se momentálně nachází.
    Výpověd bude podepsána k 1.3.2010.z důvodu zřejmě takového, že se musí moje pracovní místo zrušit.Snižuje se stav zaměstnanců.Budu mít 2 měsíční výpovědní lhůtu + 3 měsíce odstupného.
    Hledám nejlepší řešení, kdy nejsou volná pracovní místa(v našem okrese je 66 nezaměstnaných na 1 pr.místo) a šance najít zaměstnání je téměř nulová.Prosím poradte.
    Předem děkuji a přeji hezký den.Kateřina Z.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 2. 2010 8:43

Anna (neregistrovaný)

Re: MD a neschopenka ve výpovědní lhůtě
      Pro nárok na penežitou pomoc v mateřství byste už musela být těhotná v době skončení pracovního poměru. Ochranná lhůta by v tom případě trvala 180 kalendářních dnů, ten 180. den by musel být nejpozději na začátku 8. týdne před očekávaným dnem porodu. Pokud by ale vaše zaměstnání trvalo kratší dobu, než 180 dní, ochranná lhůta by byla kratší. Teď už nestačí být na neschopence a pak přejít na peněžitou pomoc. Kdybyste ale onemocněla hned po skončení prac. poměru, neschopnost trvala i v době ev. těhotenství, a na PPM by vám nevznikl nárok, neschopenka by trvlala až do konce 6. týdne po porodu a pak byste mohla požádat o rodičovský příspěvek.
      Přeju vám, aby vám plány vyšly, ale ze zkušenosti vím, že všechno se naplánovat nedá... Mějte se prima.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).