Re: mzdový výměr
Pokud, jak píšete, máte mzd.výměr jako součást prac.smlouvy, tak jakoukoliv změnu ujednání musíte provést dodatkem PS, který musí schválit oba účastníci.
Pokud by nebyl součástí PS, tak stačí každý MV nahradit novým. Jestliže to ale neučiníte a zaměstnanci budou pouze občas dostávat vyšší premie, než je ve MV, tak se ničeho nedopouštíte a nikdo Vás za to nemůže kárat.
Z hlediska stanovení přesných a jasných pravidel odměňování zaměstnanců by ale tato změna měla být zaměstnancům prezentována zákonným způsobem.
Já se asi špatně vyjádřila,mzdový výměr je zvlášť,myslela jsem to tak,že na začátku PP dáván ke smlouvě,pak už při změně třídy zvlášť.Ale to se jedná měsíčně o změnu u pár lidí,kdežto prémie se z 0-37% na 0-40% zvedají plošně a to je přes 200 výměrů.Tak jestli by to nešlo nějakým vnitřním předpisem nebo něčím podobným.
Můžete to stanovit ve vnitř.předpisu.Já dávám přednost mzd.výměru,byť je to pracnější, protože ten můžete kdykoli měnit u každého jednotlivce bez jeho souhlasu (ale pozor na diskriminaci)
Pročetl jsem komentáře, tadY jeden máte.
Nevidím jinou možnost, než každému dát nový MV.
Jestliže dojde k tomu, že údaje o způsobu odměňování, o termínu a místě výplaty mzdy neobsahuje smlouva (kolektivní, pracovní nebo jiná) nebo vnitřní předpis, je zaměstnavatel povinen písemně zaměstnanci konkrétně určit mzdu mzdovým výměrem v den nástupu do práce nebo v den, kdy nabývají účinnosti příslušné změny o způsobu odměňování (forma mzdy, ukazatele, podle nichž je zaměstnanci poskytována mzda, mzdové sazby, apod.) a o termínu a místě výplaty mzdy. Mzdový výměr je jednostranný individuální právní úkon zaměstnavatele vůči zaměstnanci, jehož obsahem je právo zaměstnance obdržet za vykonanou práci mzdu ve výši určené mzdovým výměrem a tomuto právu odpovídající povinnost zaměstnavatele zaměstnanci mzdu v této výši poskytovat.
V této souvislosti je třeba připomenout, že i podle § 37 odst. 1 písm. f) zákoníku práce platí, že neobsahuje-li pracovní smlouva údaje o právech a povinnostech vyplývajících z pracovního poměru, je zaměstnavatel povinen zaměstnance o nich písemně informovat, a to nejpozději do 1 měsíce od vzniku pracovního poměru, což platí i o změnách těchto údajů. Informace musí kromě jiného obsahovat i údaj o mzdě nebo platu a způsobu odměňování, splatnosti mzdy nebo platu, termínu výplaty mzdy nebo platu, místu a způsobu vyplácení mzdy nebo platu.
Zaměstnanec by tedy měl být vždy jednoznačně informován o všech svých mzdových náležitostech pracovního poměru.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
17. 2. 2010 16:23
Dobrý den,moc prosím o radu ohledně mzdového výměru.U každého zaměstnace mám smlouvu a součástí je mzdový výměr na kterém je třída,kterou zaměstnanec má a to,že má nárok na 0-37%prémií.Teď od 1.3.firma zvýšila prémie až na 40%. Musím u každého zaměstnance dělat nový mzdový výměr nebo to můžu vyřešit nějak hromadně?