Re: Sleva na daních z příjmu fyzických o
A měl jste vůbec v těchto letech sraženou nějakou zálohu na dani?
To, že vám nic za rok 2008 nepřišlo by se dalo vysvětlit tím, že vám neměli co vracet.
Re: Sleva na daních z příjmu fyzických o
Nezáleží na tom, zda jste byl zaměstnán na brigádu či na hlavní pracovní poměr. Záleží na tom, zda jste měl příjem v takové výši, aby vám vůbec zaměstnavatel nějaké daně srazil. Zda ano, záleží dále na tom, zda to byla záloha na daň z příjmu či srážková daň (u té se žádné vyúčtování nedělá). Zda máte schované výplatní pásky je to na nich uvedeno. Toto všechno opravdu zjistíte i tehdy, když vám všichni zaměstnavatelé vystaví potvrzení o příjmu za příslušná zdaňovací období. Až budete mít potvrzení v ruce, není vůbec těžké si dodatečné daňové přiznání vypracovat. V případě, že si nebudete vědět rady, najděte si někoho kdo se v tomto vyzná, není to časově náročné, tuďíž by to mělo být i za přijatelnou cenu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
17. 2. 2010 20:50
Jsem studentem. V letech 2007 až 2008 jsem pracoval na brigádách u různých 2 zaměstnavatelů. U obou jsem měl platné pracovní smlouvy na dobu určitou. Taktéž jsem u obou podepisoval růžový dvoulist. K čemu už přesně byl a co jsem vše do nich vyplňoval, již nevím.
Až v roce 2008 jsem se dozvěděl, že jsem si mohl nechat tzv. vyúčtovat odvedené daně z brigády v roce 2007, čili uplatnit slevu na daních. Avšak když jsem viděl, jak je problematické vyplnit daňové přiznání fyzických osob vzhledem k mé neznalosti spousta zákona z ekonomiky, odložil jsem to - s informací, že se uplatnění slevy v případě podepsání toho růžového dvoulistu může udělat zpětně až tři roky. V roce 2008 jsem už na to myslel.
Když jsem šel v průběhu ledna na osobní oddělení mého tehdejšího zaměstnavatele, tak tam mi řekli, že pokud jsem byl jejich poslední zaměstnanec (tedy že u nich jsem byl naposled v daném roce na brigádě), že mi vyúčtování udělají sami. Zde až jsem se dozvěděl, že toto vyúčtování dělává zaměstnavatel (ale není prý povinnen). Tam jsem jim podepsal žádost o vyúčtování. Slíbili mi navrácení daní někdy v dubnu roku 2009. Dodnes mi nic nepřišlo.
Nyní bych si uplatnění slevy na daních za zmíněná období chtěl vyřídit.
Prosím o radu, jak si mám nyní počínat a zda slevu na daních - sleva na poplatníka a zároveň na studenta, lze ještě uplatnit.
Děkuji všem za reakce!