Re: exekučně nenařízené výživné vs.exeku
děkuji, ale to mi moc nepomůže...... je-li to tak, potřebuji vědět oč se opřít...
Pokud výživné není dané exekučním příkazem tak bych při výpočtu exekuce také uvažovala jen o nepřednostní pohledávce. Výživné ale ovlivní nezabavitelnou částku, protože má vyživovací povinnost k více osobám.
Poud by si přece platil sám ze svého účtu výživné tak by se to také počítalo steně (bez ohledu na výši výživného).
I když jsem se již také setkal s tvrzením, že soudem stanovené výživné má přednost vždy (a snad každý pro to má pochopení), s takovým tvrzením nelze souhlasit.
Pouze výživné, které je vymáháno, má přednost před jinými vymáhanými pohledávkami. Srážka soudem stanoveného výživného se provádí na základě dohody o srážkách ze mzdy a ty nařízeným exekucím ustupují. Odpověď naleznete v §148 odst.2 ZP:
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zakonik-prace/cast6h8.aspx
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
18. 2. 2010 14:44
Dobrý den,
rozsekněte prosím spor mezi mnou a kolegyní....
Přišel k nám zaměstnanec a požádal, abychom mu ze mzdy zasílali 5000,-kč na výživné na účet manželce (požádá písemně a zaměsntavatel souhlasí i s poplatkem navíc)... upozorňuji, že toto má pouze v rozsudku z rozvodu, ne nařízeno exekucí.... dále má také exekuční příkaz na nepřednostní pohledávku...
Já tvrdím, že exekuce se musí srazit v zákonné výši z čisté mzdy a pak až zbylou mzdu zaslat částečně na uvedené výživné a zbytek zaměstnanci jako výplatu...
Kolegyně tvrdí, že výživné srazí z čisté mzdy a ze zbytku zpočte exekuci.....
Kdo má prosím pravdu?...
Děkuji za vyčerpávající odpovědi.... případně jakým zákonem/pokynem se toto řídí.....