Re: Příjmy a výdaje ve sdružení - POMOOO
Zapomeňte na dvě podnikatelky a berte příjmy a výdaje ve sdružení jako jednu evidenci. Na konci roku uděláte uzávěrku a do daňového přiznání každé uplatníte polovinu příjmů a polovinu výdajů.
Všechny závazky, pohledávky, pokladnu a BU bych dala podnikatelce, která evidenci vede.
Re: Příjmy a výdaje ve sdružení - POMOOO
>Dobrý den,
>
>dvě podnikatelky mají společnou provozovnu - obchod -
>a podnikají jako sdružení osob s tím, že si vše dělí
>rovným dílem na polovinu, obě mají živnostenské listy a
>za sdružení účtuje jen jedna z nich a na konci roku si
>příjmy a výdaje rozdělí. Vedou daňovou evidenci.
>
>Teď už asi blbnu, ale znamená to, že ta jedna
>podnikatelka, co má na starosti jejich evidenci, si všechny
>daňové výdaje a příjmy z toho jejich společného
>podnikání, dá jako položky ovlivňující základ daně v jejich
>celkové výši uvedené na dokladech a pak polovinu z toho
>převede na svoji kolegyni?
>Nebo se daňovým příjmem a výdajem stává pouze ta její
>polovina a druhou polovinu musí dát do evidence jako
>nedaňovou položku a zase ji převést na kamarádku?
>
>Asi se ptám na ptákovinu, ale nějak jsem se v tom
>zamotala, tak prosím o "rozmotání"...
>
>Děkuji moc, Míša.
Míšo, klídek.
Říkáte správně, že bude každá z nich uplatňovat v daň. příznání pouze 50 % příjmu a k tomu 50 % výdajů.
Jestli vedete účto 2010, program je natolik chytrý, že se Vás zeptá, zda se jedná o sdružení. Nejeďte si na PODKLADY Z ÚČETNICTVÍ, ÚDAJE ZA SDRUŽENÍ a zadejte procenta.
Přeji úspěch, svěřte se počítači!
Re: děkuji!!!
Děkuji moooooooooooc Vám oběma, trochu jsem se zamotala a nevěděla jsem jak ven...
Jinak - Účto bohužel nemáme, ale všechno vedeme v Pohodě...
S přáním hezkého zbytku den, Míša.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
18. 2. 2010 17:41
Dobrý den,
dvě podnikatelky mají společnou provozovnu - obchod - a podnikají jako sdružení osob s tím, že si vše dělí rovným dílem na polovinu, obě mají živnostenské listy a za sdružení účtuje jen jedna z nich a na konci roku si příjmy a výdaje rozdělí. Vedou daňovou evidenci.
Teď už asi blbnu, ale znamená to, že ta jedna podnikatelka, co má na starosti jejich evidenci, si všechny daňové výdaje a příjmy z toho jejich společného podnikání, dá jako položky ovlivňující základ daně v jejich celkové výši uvedené na dokladech a pak polovinu z toho převede na svoji kolegyni?
Nebo se daňovým příjmem a výdajem stává pouze ta její polovina a druhou polovinu musí dát do evidence jako nedaňovou položku a zase ji převést na kamarádku?
Asi se ptám na ptákovinu, ale nějak jsem se v tom zamotala, tak prosím o "rozmotání"...
Děkuji moc, Míša.