Společenství vlastníků - účtujete někdo?

• (neregistrovaný)

19. 2. 2010 11:52

Prosím, účtujete někdo SVJ? potřebuji poradit pouze ohledně daňového přiznání, účtování znám. Pokud ano, napište mi sem. děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 2. 2010 12:57

m. (neregistrovaný)

Re: Společenství vlastníků - účtujete ně
      Neúčtuji, ale vím, že příjmy se rozpočítávají mezi jednotlivé vlastníky, takže není k čemu v přiznávat jako SVJ.

• 19. 2. 2010 14:18

Mar.2 (neregistrovaný)

Re: Společenství vlastníků - účtujete ně
      - příjmy z pronájmu nebytového prostoru zdaňuje vlastník ve svém DP jako příjmy z pronájmu, úroky z běžného účtu také jako příjmy z kap.majetku. Ale SVJ má dále příjmy - úroky z prodlení za vlastníky a příjmy z term.účtu a ty dle mého zdaňuje SVJ a také uvádí v DPPO /ty ale nebude zdaňovat dle §2O/ takže daň vyjde 0. Ale jedná se mi o to, zda moje úvaha je správná. Děkuji

• 20. 2. 2010 23:51

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

SVJ a daň z příjmů
      >>>Prosím, účtujete někdo SVJ? potřebuji poradit pouze
      >>>ohledně daňového přiznání, účtování znám. Pokud ano,
      >>>napište mi sem. děkuji
      >>
      >>Neúčtuji, ale vím, že příjmy se rozpočítávají mezi
      >>jednotlivé vlastníky, takže není k čemu v přiznávat
      >>jako
      >>SVJ.

>- příjmy z pronájmu nebytového prostoru zdaňuje
      >vlastník ve svém DP jako příjmy z pronájmu,

Souhlasím

>úroky z běžného účtu také jako příjmy z kap.majetku.

Nesouhlasím. Účet zní na SVJ, peníze na něm vedené, včetně úroků, jsou v majetku SVJ. Úroky z vkladů na BÚ nejsou předmětem daně u SVJ (§ 18/4/c ZDP)

>Ale SVJ má dále
      >příjmy - úroky z prodlení za vlastníky a příjmy z
      >term.účtu a ty dle mého zdaňuje SVJ a také uvádí v DPPO

Souhlasím

> /ty ale nebude zdaňovat dle §2O/ takže daň vyjde 0.

Nepřesně řečeno. O tyto částky může snížit základ daně ale pod podmínkou, použije-li takto získané prostředky v následujícím zdaňovacím období ke krytí nákladů spojených se správou domu (§20/7 ZDP).

>Ale
      >jedná se mi o to, zda moje úvaha je správná. Děkuji

Z větší části ano.:-))

Hezký den!

• 21. 2. 2010 18:40

Mar. (neregistrovaný)

Re: SVJ a daň z příjmů
      Pavle děkuji, vím že jste v těchto věcech velmi znalý, ale přeci jenom k těm úrokům, úroky SVJ uvede jako součást HV v DPPO, ale všude v diskuzíćh čtu, že i tak mají jednotlivý vlastníci povinnost zdanit ve svým DP.

• 21. 2. 2010 21:34

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

SVJ a daň z příjmů u úroků
      Nevím co čtete za diskuze, dejte odkaz, rád se podívám.

Pokusme si to odůvodnit. Komu patří peníze na BÚ? Jsou jednoznačně majetkem SVJ, které má zároveň závazek k vlastníkům. Někdo tvrdí, že peníze jsou vlastníků, ale to je právní a účetní nesmysl. Je to jako u banky. Bance svěříte peníze a již Vám nepatří. Máte pouze pohledávku za bankou. Možná si vzpomenete na krachy bank v devadesátých letech. Vkladatelům zůstaly pouze pohledávky. U SVJ je to stejné. Představte si konkurz na SVJ. Myslíte, že správce konkurzní podstaty nešáhne na BÚ, protože jsou peníze vlastníků? Navíc, pokud by peníze patřily členům SVJ nemohl by být z účetního hlediska BÚ na 221 a zároveň závazek na 955 v rozvaze.

Stejně SVJ patří peníze, které např. vymůže na sankcích nebo si je vypůjčí. Komu patří úroky z těchto peněz? Jednoznačně majiteli účtu.

Něco jiného je pronájem společných částí domu. Ty patří členům SVJ a tak je i členové SVJ zdaňují.

Ale máte možnost volby, své názory nikomu nevnucuji. :-))

Hezký den!

• 21. 2. 2010 22:56

Mar. (neregistrovaný)

Re: SVJ a daň z příjmů u úroků
      'Děkuji za odpověď, takže, pokud nebudou úroky vyplaceny vlastníkům nebo převedeny do FO /dl.záloha na opravy/, ale zůstanou jako HV, budou převedeny do Fondu HV a jednotliví vlastníci je nezdaňují, máte pravdu ostatně jako vždy :-))
      Hezký večer

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).