Výměna manželů na RD

• (neregistrovaný)

20. 2. 2010 0:43

Dobrý den, jsem na RD a protože se musím vrátit po roce do práce, zůstane doma na RD manžel, nikde jsem ale nenašla jakou dobu před naší výměnou to musí nahlásit svůmu zaměstnavateli, jestli je někde stanoveno zákonem? Nerada bych aby o svou práci přišel pokud to oznámí moc brzo a zaměstnavateli by se to nelíbilo. Děkuji za odpověď Lenka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 2. 2010 20:18

Jiřka1 (neregistrovaný)

Re: výměna manželů na RD
      Není daný žádný termín, jak dlouho dopředu musí o rodičovskou dovolenou požádat. Prostě písemně požádá (samozřejmě předem) a zaměstnavatel musí souhlasit. V žádosti určí dobu, jak dlouho chce na rodičovské dovolené být, nejdéle ale do 3 let dítěte. Ale jak dlouho dopředu to dát vědět - to si musíte rozmyslet sami, není moc fér to oznámit na poslední chvíli. Jinak se ani nemusíte na rodičovské střídat, klidně můžete být na ní oba dva, pokud si to můžete finančně dovolit.

• 23. 2. 2010 10:24

blonda (neregistrovaný)

No to si dovolit určitě nemůžem, vracím se do práce, abych o ní nepřišla, končí mi doba určitá, ale bude to až v létě, tak jsem nevěděla zda to nahlásit už ted když nastupuji já na RD, nerada bych aby manželovo zaměstnavatel se ho snažil zbavit dřív než se prostřídáme, takže to stačí třeba měsíc před?
      Ještě mám otázku, jestli jsem to dobře pochopila, když já si ted zvolím tříletou variantu, v roce se prostřídáme a ve dvou začne malý chodit do školky, zaměstnavatel ho není povinný vzít zpátky dřív jak po těch třech letech?

• 23. 2. 2010 22:58

Jiřka1 (neregistrovaný)

Když Vy si zvolíte tříletou rodičovskou dovolenou, tak Vás taky zaměstnavatel nemusí vzít dřív. Nepleťte si rodičovský příspěvek a rodičovskou dovolenou, to jsou dvě různé věci. Vy si zvolíte nějakou variantu rodičovského příspěvku. Ten ale vůbec nesouvisí s tím, o jak dlouhou rodičovskou dovolenou požádáte Vy nebo manžel. Rodičovská dovolená je název volna u zaměstnavatele, zaměstnanec o ni žádá a zaměstnavatel musí povolit. Zaměstnanec požádá o nějakou dobu trvání rodičovské dovolené, nejdéle ale do 3 let dítěte (delší rodičovská není). Může požádat o kratší dobu a pak zas o další dobu a tak dále až maximálně do 3 let. Zaměstnavatel není povinen umožnit návrat do práce dřív než uplyne doba, o kterou zaměstnanec požádal.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).