Re: paušál na auto
Tak to kdyžtak oželím a ještě se Vás zeptám, jestli si to myslím správně. Když mi pojišťovna vydala protokol, že auto je na odpis někdy v září, já ho tedy vyřadil z OM. Pak jsem ten vrak prodal v 12/2009. Tak to uplatním z 80% dle §10? Nebo musím dle §7 a půjde mi na SP a ZP?
Při havárii jste měl auto v OM, zůstatková cena 0,-.
Při vyřazení HM v důsledku škody je výdajem zůstatková cena jen do výše náhrady (v tomto případě stejně 0,-). Příjmem podle §7 je plnění od pojišťovny, celých 100% samozřejmě.
Příjem z prodeje auta(vraku) po vyřazení z OM do 5let zdaníte podle §10, výdajem by byla zůstatková cena.
Píšete, že jste uplatňoval pouze 80% - 20 % na soukromé jízdy. Pokud jste těchto 20% prokazatelně účtoval jako náklady nedaňové, sečtěte si, kolik vám to dá za dobu celého používání auta. Protože pak si můžete tyto náklady, které jste daňově neuplatňoval, nyní uplatnit v příloze č. 2. Do příjmů dáte celou úhradu od pojišťovny a za prodej vraku, a proti tomu jako náklad tyto daňově neuplatněné náklady.
Paušál 5000,- je pouze za PHM a parkovné, všechny ostatní náklady na auto se účtují dál. Pokud nemůžete uplatnit za celý měsíc, tak v tom měsíci uplatňujete skutečné náklady.
To by platilo v případě, že jste krátil odpisy z důvodu použití pro osobní potřebu. Když máte zůstatkovou cenu = 0,- tak jste nic nekrátil, všechny odpisy jste uplatnil jako výdaj podnikání, přijatá náhrada od pojišťovny se tedy netýká nějakého neuznaného výdaje dle §23/4/.
V tom případě (pokud i v roce 2009 budete krátit pojistné o 1/3) zdaníte
podle §7 2/3 náhrady od pojišťovny
a dále jen kladný rozdíl
podle §7 1/3 náhrady od pojišťovny - min(neuplatněný odpis,1/3 náhrady od pojišťovny) a
podle §10 prodejní cenu vraku - max(0,neuplatněný odpis - 1/3 náhrady od pojišťovny)
Takže když jsem od pojišťovny dostal 60 000,- a za vrak 20 900,-, dejme tomu, že neuplatněné odpisy byly 50 000,-, to teď nevím přesně.... Podle §7 zdaním: 40 000,- (2/3 náhrady od poj.) a teď nevím, jestli jsem to dobře pochopil. 1/3 z 60 000 = 20 000 mínus těch 50 000,- pokud to bude kladný výsledek????
a dle §10: 20900 - (50 000 - 20 000) = -9100 takže nic???
Nemohl byste poradi i mně, prosím. Včera se mi nikdo neozval na tuto otázku. Nabourali mi auto, které jsem měl v OM a krátil jsem výdaje na soukromé cesty. 1/3 soukromě, 2/3 do nákladů. Od pojišťovny mi přišlo 73 108,- Kč. To jsem se dočetl, že bych měl zdanit 2/3 dle §7. Pak ale nechápu zdanění dle §10. Neuplatněné odpisy dělají 24 780,- Kč. Auto pak pojišťovna vydražila za 53 000,- Kč. Jakou částku z těch 53 000,- za prodej zbytku auta bych měl dát do přiznání dle §10? Děkuji Jirka. Nebo to je ještě jinak?
Moc děkuji. Je tedy správně, že pokud na PHM nemám v evidenci výdajové doklady, mohu využít paušální výdaj 5000,- . A musím napsat knihu jízd? Má fy osoba, plátce dph 3 auta a některé doklady ve výdajích jsou včetně toho DPH, ale alespoň na jedno vozidlo by mohl uplatnit tento výdaj. Děkuji za pomoc, jsem po škole a začínám se těmito záhadami teprve prodírat. Díky, vám zkušeným.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
21. 2. 2010 9:32
Dobrý den, chtěl bych uplatnit paušál na auto, které bylo zahrnuté v OM. V srpnu 2009 mi ho na dálnici nabourali a pojišťovna ho úplně odepsala. Kolik paušálních výdajů si můžu uplatnit v srpnu, když nebylo auto používáno celý měsíc? Silničku jsem zaplatil za celý srpen. A vyplacené pojistné dal do příjmů z 80% (užívání pro soukromé účely). Doufám, že je to tak správně. Děkuji za odpověď. PavelP.