Re: odpisování majetku v evidenci
Auto do IM a odepisujete z celkové ceny vozu /tj. vč. zálohy 60000,-/. Do daň. přiznání pak za rok 2009 dáte 1. odpis.
Úroky a pojistné z úvěrové smlouvy dáváte do výdajů každý měsíc dle platby, platba/splátka/ úvěru /tzv.úmor/ účtujete jako nedaňový výdaj.
Asi tomu použijete možnosti odepsat za 48 měsíců??
Myslím, že ne, nejedná se o fungl nové auto. Ale napadá mě, že jsem asi nepostupoval správně, z vaší odpovědi mi vyplývá, že když jsem obdržel splátkový kalendář, měl jsem jej něco jako předkontovat? Částky které splácím úroky, pojistné a tak účtuji na výdaje na provozní režii a dle Vás mám dávat na splátku úvěru? Velice děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
21. 2. 2010 18:06
Prosím,jsem fyzická osoba, mám auto v obch. maj,pořízené v 3/2009 jsem plátce DPH a pužívám daň.evidenci. Při pořízení automobilu jsem obdržel od prodejce fakturu, kde je odečtená zaplacená částka 60.000 na koupi a zároveň mi vyřídili úvěr, kterým splácím měsíčně zbytek auta. Nejedná se o leasing, auto je tedy mé, vlastním technický průkaz kde jsem majitelem. Jak dostanu do daní toto auto?
Musím udělat roční daňový odpis?
Což podle mě znamená, že do přiznání uvedu spočtenou částku opisu prvního roku?
Nebo měsíční splátky dávám rovnou do výdajů daňově uznatelných rovnou z výpisu z banky? A co potom s částkou 60.000,- ?
Mnohokrát vám děkuji.