Smlouvy vs. faktury

• (neregistrovaný)

19. 8. 2011 13:54

Dobrý den,

vždy jsem tu dostal plné a kvalitní rady, proto se na Vás opět obracím.

Do teď jsem pracoval jako OSVČ bez živnosti - autor. Chci si udělat na svou činnost živnost. Můžu dále pracovat na smlouvy o díla, když se jedná vždy o práci jedinečnou podle autorského zákona nebo je nutno na vše vystavit fakturu? Vím, že často by mohlo jít o fakturu + smlouvu ohledně nějaké licence.

Další věc. Přišla mi podepsaná smlouva o dílo (která slouží i jako licenční smlouva) od firmy, pro kterou jsem pracoval, ale je pouze podepsaná, bez razítka a na smlouvě není nikde uvedeno jejich IČO. Je to pro mě problém?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 8. 2011 17:20

autorka

Dobrý den,

musíte se rozhodnout. Buďto budete autor dle autorského zákona a budete pracovat na základě např. licenční smlouvy nebo si vyřídíte živnost (na jinou činnost, ne autorství) a budete pracovat na základě smlouvy o dílo, případně každý měsíc vystavovat faktury. Fakturovaná činnost i činnost dle smlouvy o dílo musí být v souladu s živnostenským oprávněním. Doporučuji vše dobře promyslet. Nemělo by se jednat o švarcsystém a ne vždy jde autorství za živnost "skrýt".   

Razítko dle mého názoru není nutné, ale na uvedení IČO bych trvala.

Dagmar Kučerová  :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).