Dobrý den,
důležité je, co říká zákon. Soustavnou přípravou na budoucí povolání je dle zákona o státní sociální podpoře § 12:
studium na středních a vysokých školách v České republice, s výjimkou
1. studia za trvání služebního poměru,
2. dálkového, distančního, večerního nebo kombinovaného studia na středních školách,
je-li dítě v době takového studia výdělečně činno podle § 10 nebo má-li v době takového studia nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.
Výjimka platí jen pro střední školy, o VŠ se v zákoně nemluví. I v případě kombinovaného studia (podmínka do 26 let) se soustavně připravujete na budoucí povolání. Musíte samozřejmě doložit potvrzením o studiu na daný rok.
Jako podnikatelka - studentka nemusíte v prvním roce platit minimální zálohy ZP a ČSSZ. Doplatky dle výše příjmů. Hledejte články zaměřené na OSVČ vedlejší.
Úřady práce podporují jen určité obory podnikatelské činnosti dle zastoupení v jednotlivých oblastech. Výše dotací je omezená. Doporučuji informovat se na příslušném ÚP.
Vynaložené výdaje související s živností před jejím založením za tento rok si v daňové evidenci nebo v daňovém přiznání uplatnit můžete.
Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 8. 2011 14:10
Dobrý den,
kvůli marnému shánění práce na HPP jsem se dostala až k masážím (nyní na DPP), které mne začaly bavit tak, že se tomu chci věnovat, nicméně má situace je dost komplikovaná a potřebuji poradit.
Od letoška jsem na kombinovaném studiu, mám podle sekretariátu univerzity status studenta. Ke studiu zvažuji živnost, možná s kamarádkou-kolegyní společný pronájem prostor i společnou práci pod jedním logem.
Z vlastních peněz jsem si uhradila rekvalifikaci, další kurzy, nezbytné pomůcky v řádech tisíců korun. Troufnu si na definitivní krok do pronájmu prostor až po prvních zkouškách na VŠ, tedy v novém roce, ale zajímá mne, zda ještě mohu využít všechny faktury za kurzy a pomůcky z letoška, pokud vůbec- částka za tyto náklady už hrubě přesáhla deset tisíc a do nového roku budu už u dvojnásobku. Současně jsem /prozatím/ na ÚP, ale pravděpodobně se odhlásím, neberu podporu, ale jako student se dokáži uživit brigádami a prácemi na dohodu. Známá tvrdila, že ÚP má živnostníky ze svých řad podporovat.
Zajímá mne, jak mám ideálně řešit otázku daní a pojištění a kdy si ideálně založit živnost. Kombinované studium není ani denní ani distanční a nikdo mi jaksi není schopen pevně a konkrétně odpovědět.
Předem děkuji za Vaši odpověď,
Kamila M.