Vázaná živnost při kombinovaném studiu na VŠ

• (neregistrovaný)

19. 8. 2011 14:10

Dobrý den,

kvůli marnému shánění práce na HPP jsem se dostala až k masážím (nyní na DPP), které mne začaly bavit tak, že se tomu chci věnovat, nicméně má situace je dost komplikovaná a potřebuji poradit.
    Od letoška jsem na kombinovaném studiu, mám podle sekretariátu univerzity status studenta. Ke studiu zvažuji živnost, možná s kamarádkou-kolegyní společný pronájem prostor i společnou práci pod jedním logem.
    Z vlastních peněz jsem si uhradila rekvalifikaci, další kurzy, nezbytné pomůcky v řádech tisíců korun. Troufnu si na definitivní krok do pronájmu prostor až po prvních zkouškách na VŠ, tedy v novém roce, ale zajímá mne, zda ještě mohu využít všechny faktury za kurzy a pomůcky z letoška, pokud vůbec- částka za tyto náklady už hrubě přesáhla deset tisíc a do nového roku budu už u dvojnásobku. Současně jsem /prozatím/ na ÚP, ale pravděpodobně se odhlásím, neberu podporu, ale jako student se dokáži uživit brigádami a prácemi na dohodu. Známá tvrdila, že ÚP má živnostníky ze svých řad podporovat.
    Zajímá mne, jak mám ideálně řešit otázku daní a pojištění a kdy si ideálně založit živnost. Kombinované studium není ani denní ani distanční a nikdo mi jaksi není schopen pevně a konkrétně odpovědět.

Předem děkuji za Vaši odpověď,

Kamila M.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 8. 2011 17:13

autorka

Dobrý den,

důležité je, co říká zákon. Soustavnou přípravou na budoucí povolání je dle zákona o státní sociální podpoře § 12:

studium na středních a vysokých školách v České republice, s výjimkou
      1. studia za trvání služebního poměru,
      2. dálkového, distančního, večerního nebo kombinovaného studia na středních školách,
      je-li dítě v době takového studia výdělečně činno podle § 10 nebo má-li v době takového studia nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.

Výjimka platí jen pro střední školy, o VŠ se v zákoně nemluví. I v případě kombinovaného studia (podmínka do 26 let) se soustavně připravujete na budoucí povolání. Musíte samozřejmě doložit potvrzením o studiu na daný rok. 

Jako podnikatelka - studentka nemusíte v prvním roce platit minimální zálohy ZP a ČSSZ. Doplatky dle výše příjmů. Hledejte články zaměřené na OSVČ vedlejší.

Úřady práce podporují jen určité obory podnikatelské činnosti dle zastoupení v jednotlivých oblastech. Výše dotací je omezená. Doporučuji informovat se na příslušném ÚP.

Vynaložené výdaje související s živností před jejím založením za tento rok si v daňové evidenci nebo v daňovém přiznání uplatnit můžete.

Dagmar Kučerová  ;)   

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).