Re: vývoz zboží-prosím o názor
Řeším to samé. Do konce roku 2008 bylo tolerováno obojí statistická hodnota i fakturovaná hodnota, od 1.1.2009 se prý uvádí fakturovaná hodnota, ke dni dodání zboží a dodáním se rozumí převzetí zboží odběratelem. V roce 2009 to mám vykázáno se statistickou hodnotou a právě řeším, jestli to mám opravovat, protože daňový doklad je pro mě VDD, ne faktura, a na VDD je uvedena statistická hodnota, takže jsem stejně na pochybách jako vy a uvažuji zda podávat dodatečné za rok 2009.
volala jsem odpoledne na finanční úřad správci daně a on mi potvrdil
že vloni i letos se do vývozu uvádí hodnota fakturovaná.
Opravy máme event. provést DDP.
My jsme za loňský rok taky uváděli statistickou hodnutu, ale dodatečko podávat nebudeme. Při školení nám loni říkali, že tolerují i statistickou hodnotu. A navíc jak jsem již psala,z finančáku mi říkali, že máme uvádět statistickou hodnotu, tak kde je pravda :-D Mám v tom pěkný zmatek, protože když budem uvádět tedy fakturovanou částku, tak dle jakého § se řídím. Statistickou hodnotu si dokážu odůvodnit §30 odst.4 a),ale v jakém § zákona najdu něco o tom,že se u vývozu uvádí fakturovaná částka?
Finanční úřad nás odkázal z § 63/2 - vývoz zboží na návaznost
na § 36 - kdy základem daně je vše, co jako ůplatu obdrží plátce za uskutečněné zadnitelné plnění od osoby, pro kterou
se zdanitelné plnění uskutečnilo nebo od třetí osoby, bez daně
za toto zdanitelné plnění - tedy cena fakturovaná, hodnota
z vystavených faktur.
Tak už mi to konečně dává podle nějakého § smysl. Děkuji Vám moc za vysvětlení.
Stejně mi,ale pořád vrtá hlavou ta statistická hodnota, podle mě je to zase nedomyšlené, protože v pokynech na vyplnění přiznání do ř. 22 nás odkazují na §30. Tak kdo se v tom má pak vyznat.
Mějte pěkný den..
Taky jsem v roce 2009 uváděla statistickou hodnotu. Pořád váhám zda podávat dodatečné a předělávat to na fakturovatnou hodnotu. Co vy? Budete podávat dodatečné a opravovat to? Jaká hrozí sankce v případě, že na to přijdou při kontrole, když to neovlivnilo daňovou povinnost?
Dodatečko podávat nebudeme, na školení nám nedávno říkali,že by měla být v přiznání fakturovaná hodnota,ale že tolerují i statistickou hodnotu a navíc mi loni z finančáku na začátku roku říkali,že mám uvádět statistickou hodnotu. Takže budeme případně argumentovat tím,že nám to oni sami řekli. Taky se nejedná o dopad DPH z hlediska povinnosti či nároku,tak nevím co by nám případně mohli dát za sankci, když je to osvobozená.Myslím,že by nám tak max. řekli ať podáme to dodatečko. Ale těžko soudit ,nemám s tím zkušenost,ale nějak to dopadne :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
22. 2. 2010 14:32
Dobrý den,
mohl by mi někdo vysvětlit, jak uvádět vývoz zboží do třetí země do ř. 22 ?
My uvádíme dle VDD statistickou hodnotu. Již loni jsem se však někde dočetla, že se má uvádět fakturovaná částka. Volala jsem tedy na FÚ a tam mi řekli, že zásadně statistickou hodnota - dle pokynů k vyplnění formuláře k DPH ř. 22- uvede se údaj o hodnotě plnění pří vývozu dle § 66 z daňového dokladu dle § 30, dle § 30 je daňový dokladem VDD, ne faktura.. Není mi to tedy vůbec jasné. Co tedy dělat? Nevíte jaký nás případně čeká postih od FÚ za uvádění statistické hodnoty?
Moc díky za názor.