DPH u zahr.faktur-symovyměření

• (neregistrovaný)

22. 2. 2010 15:53

V prosinci v roce 2009 jsme v EU nakoupili materiál. Máme poměrně dlouhé kolečko oběhu účetních dokladů. Faktura se ke mě jako k účetní dostala 28.1.2010 - tedy po podání daň přiznání za 12/2009 a po 15.1.2010
    Tudíž DUZP bude dnem doplnění dokladu - 28.1.2010.
    Jenže fa je v 12/2009 a samovyměření v 1/2010. Částka samovyměření se mi neprotahuje do daňového přiznání za leden 2010.
    Přemýšlela jsem co s tím a napadlo mě, že fa v roce 2009 nechám bez samovyměření a do ledna zaúčtuji interní doklad s účetním předpisem té faktury a to jeden zápis + a druhý - aby tam v podstatě nic nebylo a k tomu plusovému zápisu vypočtu samovyměření.

Zkusila jsem to a v přiznání to mám. Ale nevím jestli je to tak možné z účetního hlediska.

Během roku to bylo v pohodě, protože tento systém účtování platí od 1.1.2009. Moc díky za odpověď nebo za podělení se o zkušenost.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 2. 2010 18:42

Zuzik (neregistrovaný)

Re: DPH u zahr.faktur-symovyměření
      Ono je fajn, že se dá DPH přetáhnout do dalšího roku ( pozdní dodání dokladu) nebo jak je to ve vašem případě samovyměření dnem obdržení dokladu, ale technicky to provést už je na nás, účetních. Vyřešila bych to tak, jako vy...protože nákladově účetně správně patří do roku 2009, jen DUZP bych posunula na leden...na účtě 343 vám zůstane tato částka k inventuře k 31.12. a "zmizí" z něj po úhradě za 1/2010.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).