Sousedova odpadni jimka na našem pozemku

• (neregistrovaný)

22. 2. 2010 20:07

Dobry den,

po koupi pozemku jsem zjistil že sousedova odpadní jímka zasahuje asi 35% své velikosti do mého pozemku který jsem od tohoto souseda koupil a neskolaudovanou po domácku zhotovenou kanalizací odtéká kamsi přes můj pozemek. Na mém pozemku není zřízeno věcné břemeno na tuto stavbu. Sousedova projektová dokumentace na stavebním úřadě má projektovanou odpadní jímku na jiné části jeho pozemku. Nabízel jsem sousedovi zřízení kanalizace na mé náklady když odstraní jímku, bohužel na mou nabídku nechce přistoupit. Prosím o radu, je možné souseda donutit odstranit tuto stavbu z mého pozemku, nebo mohu jí odstrani já bez právních následků? Velice děkuji za radu.

Daniel Dvorský

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 2. 2010 20:55

E. (neregistrovaný)

Re: Sousedova odpadni jimka na našem poz
      To je spíše otázka pro právníka, ale soused je asi trdlo, pokud mu chcete zřízení kanallizace zaplatit.
      Jestli má odpadní jímku jinde na svém pozemku, je tato částečně na vašem pozemku funkční?? Jestli je soused nekomunikativní, pak jedině přes právníka. A když jste byl na stavební úřadě, co oni na to?? Taky si nejsem jistá, jestli se na jímku nevztahuje právo vydržení, tzn. že pokud tam je už více než 10let, pak věcné břemeno ani není potřeba,ale zase není zkolaudovaná. Ale to jsou všechno jen laické názory.
      Taky mne napadá,pokud jste tento pozemek s takovýmto dárečkem koupil právě od tohoto souseda, nejedná se o zatajení skutečností??? Nejedná se znehodnocení pozemku, pokud vám cosi z jeho jímky znečišťuje pozemek a on vás dopředu neupozornil?? V tom případě by se jednalo taky o nadhodnocení ceny pozemku.... Já myslím,že právní rada bude k nezaplacení.

• 23. 2. 2010 9:49

právník1 (neregistrovaný)

Re: Sousedova odpadni jimka na našem poz
      Dobry den,
      po koupi pozemku jsem zjistil že sousedova odpadní jímka zasahuje asi 35% své velikosti do mého pozemku který jsem od tohoto souseda koupil a neskolaudovanou po domácku zhotovenou kanalizací odtéká kamsi přes můj pozemek. Na mém pozemku není zřízeno věcné břemeno na tuto stavbu. Sousedova projektová dokumentace na stavebním úřadě má projektovanou odpadní jímku na jiné části jeho pozemku. Nabízel jsem sousedovi zřízení kanalizace na mé náklady když odstraní jímku, bohužel na mou nabídku nechce přistoupit. Prosím o radu, je možné souseda donutit odstranit tuto stavbu z mého pozemku, nebo mohu jí odstrani já bez právních následků? Velice děkuji za radu.

Pokud se jedná o tzv. černou stavbu (sousedova jímka je jinde, než má být), informujte Stavební úřad. požádejte Obecní úřad o zásah (ten má jako první řešit i tzv. sousedské spory - sousedova odpadní voda teče přes Váš pozemek). Informujte odbor životního prostředí že sousedova odpadní voda není svedena do kanalizace, ale teče přes Váš pozemek. Sledujte postup a činnost úřadů, ptejte se a urgujte. Při svém jednání s úřady zmiňte existenci pořadů Na vlastní oči a Černé ovce. Pokud se jedná o ztížení užívání Vašeho pozemku, zvažte žádost o slevu z ceny nebo odstoupení od kupní smlouvy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).