Re: Zaokrouhlení u Souhrnného hlášení a
v Praze to vadí
co mám program ABRA, tam to dělá taky
i když programátoři o chybě vědí, nejsou schopni opravy
takže si vypomáhám tak, že vytisknu, letos vyexportuju do mailu DPH
pak vlezu do nějaké faktury a stáhnu tam cenu nebo připíšu -1 kč
a vyexportuju ESL (souhrnné hlášení)
nesmím zapomenout opravit pak fakturu nazpátek :-)
"vot náša téchnika"
tato odpověď mi přišla u programu POHODA:
v tomto případě mohou vzniknout rozdílené údaje, z důvodu, že do přiznání DPH se zaokrouhlují řádky matematicky dle zákona o správě daní a poplatků § 46. Do souhrnného hlášení se celková hodnota plnění vyplňuje v české měně a zaokrouhlí se na celé koruny nahoru.
Zaokrouhlením těchto částek může tedy dojít k rozdílným hodnotám v přiznání DPH a v souhrnném hlášení.
Máme taky Pohodu, vznesla jsem tam tento dotaz a nikdo mi neodpověděl, tak nevím, jestli to mám taky nějak složitě opravovat nebo to tam tak prostě poslat.
taky jedna z odpovědí:
Vychází mi to taky tak, rozdíl. A je to tím, že do ř. 20 se zaokrouhluje částka všech plnění, ale do SH se zaokrouhluje na Kč nahoru jednotivé plnění pro zákazníky. (zaokrouhlování dle pokynů v SH). Takže to nechávám tak a když se někdo ozve odkážu na pokyny SH.
mě vychází rozdíl 2Kč a SH už je odevzdáno, nechám to jak to je, ještě se neozvali....
Já mám tyto rozdíly zatím jen v DPH, mně se ale ozval Finančn úřad a chce to opravovat. Také mi napsali z pohody tak jak se píše výše, že je to správně.... Ale FU to chce po mně opravovat.. takže to normálně ručně škrtám v přiznání.. a 1 kč doúčtovávám interním dokladem do výnosů nebo do nákladů...
Blanka1
Našemu FÚ to taky vadilo. Proto nám programátoři doplnili do SH možnost udělat korekci a tam to vždy o těch pár korunek ponížím, aby sedělo na DPH. Pokud tu možnost nemáte, pak bych před vytištěním DPH proúčtovala interním dokladem zaokrouhlení toho příslušného řádku, aby to na sebe hrálo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 2. 2010 9:15
V účetním programu mi vyjíždí částka v souhrnném hlášení o korunu vyšší než na daném řádku v přiznání k DPH. V přiznání k DPH je částka zaokrouhlena směrem dolů a v Souhrnném hlášení směrem nahoru, Jedná se o částku 158 879,30 . V programu to nejde opravit. Vadí to, když to takto přijde na finanční úřad? Nemáte s tím někido zkušenosti? Děkuji