Re: Povinnost ověřovat DIČ dodavatele
.....no právě, taď jsem úplně náhodou zjistila od dodavatele, od kterého bereme suž asi 4 roky, že loni v létě ukončil registraci k DPH.Předtím jsem ho měla ověřeného, ale nedělám to pořád. Vystavoval nám ale faktury dál, kde bylo faktura-daňový doklad, rozepisoval tam základ daně, daň a ani neuváděl, že by byl neplátce daně.Zjistila jsem, že na faktuře zůstává jeho IČO, podle toho jsem ho našla v registru podnikání, ale DIČ je uvedeno jeho manželky, kterou jsem pod platným DIČ našla, ale v registru podnikání ji najít podle jména uvedeného u DIČ najít nemůžu. Tak je asi něco špatně, ale nějak zjišťuju, než jim budu volat.
Od všech firem ,které pro Vás dělají byste měla mít živnostenský list a tím ládem zjistíte, zsda jsou platáci DPH nebo ne.
Já si vše "stahuji" z internetu a při kontrole DPH na FU po mě
chtěli živnostenské listy firem. Mám je v krabicii. Je jich spousta
Eliško, ŽL nemá s plátcovstvím DPH vůbec, ale vůbec nic společného. Fiančák to chce vidět jen proto, aby si ověřil, že jste si dodavatele (=tvůrce vašich nákladů) nevymyslela.
DPH se ověřuje jinde a pokud dojde k případu, co popisuje původní tazatel, no tak potěš koště - takového zastřelit za úsvitu rotou účetních. Tím, že své odběratele neiNformoval o změně a navíc vystavoval dál chybně faktury jako plátce, jim přidělal moc problémů.
Není to nakonec z jeho strany podvod nebo něco takového?
No fakt toho mám plnou hlavu, uvidím zítra, budu mu volat.
A ještě k těm ŽL, nějaké mám, ale určitě ne od všech, tak to abych už začla, fakt je musím mít. Jinak DIČ si ověřuji také na netu, ale to mě fakt nenapadlo, že by to neoznámil, kdyby se stal neplátcem.
>>>Eliško, ŽL nemá s plátcovstvím DPH vůbec, ale vůbec
>>>nic společného. Fiančák to chce vidět jen proto, aby
>>>si
>>>ověřil, že jste si dodavatele (=tvůrce vašich
>>>nákladů)
>>>nevymyslela.
>>>DPH se ověřuje jinde a pokud dojde k případu, co
>>>popisuje původní tazatel, no tak potěš koště -
>>>takového
>>>zastřelit za úsvitu rotou účetních. Tím, že své
>>>odběratele neiNformoval o změně a navíc vystavoval
>>>dál
>>>chybně
>>>faktury jako plátce, jim přidělal moc problémů.
>>>Není to nakonec z jeho strany podvod nebo něco
>>>takového?,
>>
>>No fakt toho mám plnou hlavu, uvidím zítra, budu mu
>>volat.
>>A ještě k těm ŽL, nějaké mám, ale určitě ne od všech,
>>tak to abych už začla, fakt je musím mít. Jinak DIČ
>>si
>>ověřuji také na netu, ale to mě fakt nenapadlo, že by
>>to neoznámil, kdyby se stal neplátcem.
>Také bych se přikláněla k podvodu....a honem dodatečná
>přiznání k DPH, běží penále. To snad je na prásknutí
>toho uličníka na FU....
Nejdříve by bylo vhodné prověřit zde uvedené informace - zda jsou pravdivé! Nějak to holt neštymuje. Pokud se účetní dotazuje kde najde zákonnou povinnost ověřovat DIČ, to již něco signalizuje.
Nejen neznalost zákona a povinností z něho vyplývajících - viz
§73(1) Plátce prokazuje nárok na odpočet daně daňovým dokladem, který byl vystaven plátcem.
Kdo jiný má povinnost si ověřovat údaje - strýček Fido?
V době internetu a Aresu a podobných zdrojů to je těžká práce?
A že by FÚ chtěl od odběratele živn. listy doidavatelů
- to snad je údaj jenom pro zábavu nebo popsání vlastní neznalosti problému. Vždyť ve vlastní databázi (SW) odběratele jistě musí být všechny údaje včetně DIČ a když si účetní neFšimne při zadávání faktury rozdílných údajů oproti údajům SW tak potom potěš koště jak tu často bývá psáno. Co na to -pako-?
Omlouvám se, je to tak. Kdo radí blbě a furt, neměl by
psát, aby tu zůstali jen ti , co problematice rozumí, jsou
v ní kovaní a nemusí ty hloupé napomínat a zdržovat se např.
banální problematikou, kterou má každý znát. Hezký víkend
všem chytrým a zároveň slušným a ochotným.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
24. 2. 2010 14:54
Ověřování DIČ dodavatele je povinnost daná zákonem? Prosím kde najdu, v zákoně o DPH? Nějak se nemůžu zorientovat. Díky