Legalizace účetního SW a PC

• (neregistrovaný)

22. 8. 2011 12:37

Dobrý den, mám dotaz ohledně legalizace účetního SW a doma používaného PC. Momentálně jsem na mateřské dovolené, jsem zaměstnancem u jedné firmy. Naskytla se mi příležitost vést z domova pro dvě jiné firmy účetnictví. Účetnictví bych vedla doma na svém PC a účetní SW by si dané firmy musely zakoupit. Chtěla bych se proto zeptat, jak správně evidovat PC, který bude můj soukromý a SW, který zakoupí dané firmy a nainstalují ho do mého PC?

A dále bych Vás požádala o radu, jaký pracovněprávní poměr by byl pro mne nejvýhodnější vůči těmto firmám (jsem zaměstnancem jiné firmy a momentálně na rodičovské dovolené) - dohoda o provedení práce..... ?!?

Děkuji Vám za radu.

Hezký den.

Markéta

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 8. 2011 12:56

autorka

Dobrý den,

z finančního hlediska bude výhodná dohoda o provedení práce do 150 hodin ročně u každé firmy. Připadá v úvahu i vyřízení živnostenského oprávnění.

Podle mých zkušeností firmy instalují vlastní software pro vedení účta u externí účetní. Software zůstává majetkem firmy. Je to ale třeba dořešit smluvně. Pravidla při případném ukončení spolupráce, předání dat a software apod.

V případě, že byste si vyřídila živnostenské oprávnění, je jednodušší zakoupit program vlastní, který umožňuje vedení několika firem. Může se hodit i v budoucnu pro případné další klienty. Jednoduše stanovíte cenu služeb s ohledem na cenu programu.

Dagmar Kučerová  ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).