Podnikání slov. ZŤP s přechodným pobytem v ČR

• (neregistrovaný)

22. 8. 2011 14:05

Dobrý den
    Nejdřív moc děkuji za vyninkající, praktické stránky. Mojí situaci jsem Však nenašla proto se chci zaptat zde.
    Žiju v ČR, mám zde přechodný pobyt. Jsem v trvalé invaliditě(přiznaná na SK). Chci začít s prodejem svých výrobků a proto si chci založit živnost.

1. Daně platím v státě ve kterém podnikám, nebo kde mám trvalý pobyt?
    2. Když si otevřu živnost v ČR,budu "OSVČ vedlejší"?
    3. Platím (nebo kolik)sociální a zdravotní pojištění?4. Nestrácím nárok na slevy na daních vyplývající s invalidity?
    5. Píšete: "Nárok na daňovou slevu je třeba doložit finančnímu úřadu rozhodnutím České správy sociálního zabezpečení o přiznání plného invalidního důchodu, nárok na slevu pro držitele průkazu ZTP/P se prokazuje předložením tohoto průkazu." Invaliditu mám přiznanou ns Slovensku, rovněž průkaz ZŤP mám vydaný SK. Platí mi toto rozhodnutí a průkaz na ČR úřadech?
    6. Mám povinnost něco hlásit na SK?

Pokud vyšel článek jak začít podnikat krok za krokem(na mou situaci) ráda přivítám odkaz.

Děkuji az odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 8. 2011 11:36

autorka

Dobrý den,

daně platíte ve státě rezidence. Předpokládám, že se v ČR zdržujete alespoň 183 dnů v roce. Pak jste rezidentem zde. Z hlediska odvodů budete považována za OSVČ vedlejší. Potvrdila to Jana Buraňová, tisková mluvčí ČSSZ:

Na osobu, která má nárok na výplatu invalidního důchodu ze Slovenska, bude „nahlíženo stejně“, jako by nárok na výplatu invalidního důchodu měla z českého systému. Pokud tedy daná osoba oznámí a doloží nárok na výplatu invalidního důchodu (např. rozhodnutím o přiznání invalidního důchodu ze slovenského systému), bude výkon dané OSVČ hodnocen jako výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti (pro úplnost: článek 4 „rovnost zacházení“ a čl. 5 „rovné nakládání s dávkami, příjmy, skutečnostmi nebo událostmi“ Nařízení EP a Rady ES č. 883/2004). Zda její podnikání v ČR ovlivní či neovlivní nárok na důchod ze Slovenska, je otázka, kterou dotyčné zodpoví příslušný úřad Slovenské republiky (podmínky nároku na dávku a její výplatu se řídí právními předpisy daného členského státu, tedy právními předpisy Slovenské republiky).

Dagmar Kučerová  ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).