OZP-zdravotní za jednatele zpětně?

• (neregistrovaný)

25. 2. 2010 13:22

Stalo se mi, že OZP požadovala po firmě doplatit pojistné zpětně od vzniku funkce z minimálního základu, i když nepobíral příjem. Podle mého názoru na to OZP nemá právo - když jednatel nemá příjem, nespadá pod definici "zaměstnanec" a povinnost platit firmě nevzniká. Totéž ostatní funkcionáři - stalo se Vám to taky?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 2. 2010 23:18

beta (neregistrovaný)

Re: OZP-zdravotní za jednatele zpětně?
      otázkou je, zda byl zaměstnán a v zaměstnání platil ZP alespoň z minimální mzdy anebo podnikal a platil si minimální zálohy anebo je osobou, za kterou je plátcem pojistného stát anebo naplňuje další podmínky, kdy není povinnost platit minim.pojistné. V těchto případech by váš jednatel nemusel platit minim.ZP, ale pokud nic z toho neplatí, je povinen si minim.pojistné platit a ZP by byla v právu, pokud toto vymáhá.

• 26. 2. 2010 1:19

Franta Brabec-daňový poradce (neregistrovaný)

Díky za názor, shodou náhod to je cizinec bez trvalého pobytu, co měl pojištění ve své zemi a v ČR smluvní. Ale i tak považuju za rozhodující fakt, jestli pobíral nebo nepobíral za funkci příjem zdaňovaný podle § 6 ZDP. Pokud ne, nevejde se do definice zaměstnance (§ 2, odst. 3 a § 5 písm. a) z. o veř. ZP) a ustanovení o minimálním základu na něj nelze vztáhnout. VZP mi už dala za pravdu, ale OZP si trvá na svém - čekám na stanovisko ministerstva zdravotnictví. Zajímá mě, od kolika firem to OZP vybrala.

• 26. 2. 2010 23:23

beta (neregistrovaný)

To je sice pěkné, ale zásadní informaci jste v dotazu vynechal, a to, že je spadá do pojistného systému své země, tudíž je pojištěný v jiné zemi, pravděpodobně EU, tudíž nemůže platit pojistné zároveň v CZ, dle dosud platné evropské směrnice - Nařízení Rady 1408/71 může být pojištěn jen v jedné zemi. Zajímalo by mne, zda odpověď VZP zněla na toto či zda snad potvrdili, že funkcionář, který nepobírá příjem, není zaměstnancem a nevztahuje se na něho minim. VZ. Spíše bych hádala na první variantu.

• 27. 2. 2010 0:18

On je cizinec mimo EU. Od VZP to mám jen per huba od známého a pak taky zprostředkovaně přes novináře jako "nové stanovisko OZP", která se po poradě s VZP prý rozhodla pojistné zpětně nevybírat. Je to rozjetý spor, čekám až dostanu něco písemně. To s tím příjmem je můj výklad, za kterým si ovšem stojím;-)

• 27. 2. 2010 8:49

beta (neregistrovaný)

z vás to leze jak z chlupatý deky ...váš výklad patrně tedy souvisí s vaším cizincem, nikoli jednatelem bez příjmu, který spadá do CZ systému pojištění (to by bylo na Frantu Brabce-daňového poradce příliš jednoduché). Takže se jedná o cizince mimo EU, pojištěn ve své domovské zemi (podniká, zaměstnán...), v CZ pojištěn komerčně, v CZ jednatel bez příjmu - tak měl znít původní dotaz?

• 27. 2. 2010 12:31

>
      >>>>>alespoň z minimální mzdy anebo podnikal a platil si
      >>>>>minimální zálohy anebo je osobou, za kterou je
      >>>>>plátcem
      >>>>>pojistného stát
      >>>>
      >>>>Ale i tak považuju za rozhodující fakt, jestli
      >>>>pobíral
      >>>>nebo nepobíral za funkci příjem zdaňovaný podle § 6
      >>>>ZDP. Pokud ne, nevejde se do definice zaměstnance (§
      >>>>2,
      >>>>odst. 3 a § 5 písm. a) z. o veř. ZP) a ustanovení o
      >>>>minimálním základu na něj nelze vztáhnout. VZP mi už
      >>>>dala za pravdu, ale OZP si trvá na svém - čekám na
      >>>>stanovisko ministerstva zdravotnictví. Zajímá mě, od
      >>>>kolika
      >>>>firem to OZP vybrala.
      dle dosud
      >>>platné evropské směrnice - Nařízení Rady 1408/71 může
      >>>být pojištěn jen v jedné zemi. Zajímalo by mne, zda
      >>>odpověď VZP zněla na toto či zda snad potvrdili, že
      >>>funkcionář, který nepobírá příjem, není zaměstnancem
      >>>a
      >>>nevztahuje se na něho minim. VZ. Spíše bych hádala na
      >>>první variantu.
      >>On je cizinec mimo EU. Od VZP to mám jen per huba od
      >>známého a pak taky zprostředkovaně přes novináře jako
      >>"nové stanovisko OZP", která se po poradě s VZP prý
      >>rozhodla pojistné zpětně nevybírat. Je to rozjetý
      >>spor,
      >>čekám až dostanu něco písemně. To s tím příjmem je
      >>můj
      >>výklad, za kterým si ovšem stojím;-)
      >z vás to leze jak z chlupatý deky ...váš výklad patrně
      >tedy souvisí s vaším cizincem, nikoli jednatelem bez
      >příjmu, který spadá do CZ systému pojištění (to by bylo
      >na Frantu Brabce-daňového poradce příliš jednoduché).
      >Takže se jedná o cizince mimo EU, pojištěn ve své
      >domovské zemi (podniká, zaměstnán...), v CZ pojištěn
      >komerčně, v CZ jednatel bez příjmu - tak měl znít původní
      >dotaz?
      Přesně tak. Ale jinak ten svůj výklad bych vztáhnul nejen na jednatele, ale na všechny "funkcionáře" (volené, jmenované), a to bez ohledu na pobyt. Prostě podmínkou je příjem, jinak nejsou zaměstnanci. Spíš to byl průzkum, od kolika firem to pojistné vybrali. Ale jste jediný účastník, kdo reagoval, za to moc děkuju.

• 27. 2. 2010 14:35

beta (neregistrovaný)

Nemáte zač, nic jsem vlastně neřekla, ale pokud vy jste řekl vše, domnívám se, že minimální VZ pro vašeho jednatele neplatí. Nesetkala jsem se ještě s názorem, že MVZ neplatí pro funkcionáře (volené, jmenované) bez ohledu na pobyt. Pokud nemají jiné zaměstnání atd. jak jsem psala v úvodu a mají v CZ trvalý pobyt, MVZ se i na ně vztahuje, ne ? viz § 5 písm. c) Plátcem pojistného je i ten, který má na území České republiky trvalý pobyt, avšak není uveden pod předchozími písmeny a není za něj plátcem pojistného stát, pokud uvedené skutečnosti trvají po celý kalendářní měsíc. A dále § 8 Povinnost platit pojistné
      (1) Povinnost platit pojistné vzniká pojištěnci dnem:
      c) kdy se stal pojištěncem podle § 5 písm. c);
      Takže je zcela nepodstatné, že je funkcionářem ať voleným či jmenovaným a bez příjmu, který podléhá § 6 ZDP, ale pokud není stát plátcem pojistného, nepodniká a neplatí zálohy, nemá jiné zaměstnání, kde odvádí z minima, pořád je takový pojištěnec, ač funkcionář - plátcem pojistného, protože má na území CZ trvalý pobyt a pokud podmínky trvají po celý měsíc, pak povinnost platit ZP z MM. Z jakého důvodu vy tvrdíte, že nikoliv, o co opíráte svůj názor, pojištěnec přece nemusí být zaměstnaný a mít příjmy, aby byl povinen platit pojistné alespoň z MVZ. Tedy-pokud mluvíte o stejné věci.

• 27. 2. 2010 14:54

Jasně, máte pravdu, napsal jsem to špatně - musí platit, ale sám za sebe jako osoba bez příjmů, nemusí to za něj platit jeho "zaměstnavatel-nezaměstnavatel" a ZP to po firmě nemůže zpětně vymáhat. Taky mě s tím OZP překvapila a hlavně tvrdohlavostí, s jakou odmítala moje argumenty - stanovisko pana generálního, to bylo něco. Nevím proč, radil mi v něm, jak vyplňovat přehled pro sociálku - akorát že podle pravidel platných do 31.12.2008 ..... Že se tak ptám, Vy jste účtař?

• 27. 2. 2010 17:55

beta (neregistrovaný)

Pracuji jako mzdovka. Přeji příjemný zbytek dne.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).