Hlavní navigace

Plyn.přípojka

  • (neregistrovaný)

    26. 2. 2010 19:15

    V pronajaté budově jsem na své náklady nechala vybudovat plyn.přípojku..mám fa na 40 000,-Kč..,jak účtovat, mám odepsisovat? ale do jaké skupiny patří..prosím poraďte co stím..vedu DE

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 2. 2010 20:48

      v.e.n.d.y.

      Re: Plyn.přípojka
      Záleží, jak to máte ošetřeno v nájemní smlouvě. Pokud je faktura na více jak 40 001.- Kč, jde o technické zhodnocení na pronajatém majetku a musíte mít souhlas majitele s odepisováním. Pokud ho máte, pak můžete odepisovat a v případě ukončení nájmu zůstatkovou cenu vyfakturovat majiteli.

    • 26. 2. 2010 21:13

      v.e.n.d.y.

      Re: Plyn.přípojka
      Tak pak asi toto:
      Zákon o daník z příjmů, §26-Hmotným majetkem se rozumí:
      (3) Jiným majetkem se pro účely tohoto zákona rozumí
      a) technické zhodnocení a výdaje na otvírky nových lomů, pískoven a hlinišť, pokud nezvyšuje vstupní cenu a zůstatkovou cenu hmotného majetku, s výjimkou uvedenou v § 29 odst. 1 písm. f),
      b) technické rekultivace, pokud zvláštní zákon nestanoví jinak 29b),
      c) výdaje hrazené nájemcem, které podle zvláštních předpisů 20) nebo podle daňové evidence tvoří součást ocenění hmotného majetku pronajatého formou finančního pronájmu s následnou koupí najatého hmotného majetku a které v úhrnu se sjednanou kupní cenou ve smlouvě převýší u movitého majetku hodnotu 40 000 Kč.
      Pokud je to tedy cena bez DPH a nepřevyšuje 40 000,-, je to pro Vás výdaj běžného roku. Nastudujte ještě následné paragrafy tohoto zákona. Je fakt, že panu majiteli tu budovu zhodnotíte . Nebo se ještě někdo přidá s názorem?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).