1 pracovní poměr u dvou zaměstnavatelů

• (neregistrovaný)

2. 3. 2010 12:49

dobrý den prosím o radu.
    jsem zaměstnaná ve firmě na první pracovní poměr, z důvodu xxx mi byla dána v únoru výpověd s dvouměsíční výp.lhůtou - což je do konce dubna - za březen a duben budu pobírat 60% (a budu doma)
    1. z čeho se to prosím počítá - z hrubé mzdy předcházejícího čtvrtletí nebo z hodinového výdělku předcházejícího čtvrtletí
    2. nastoupila jsem od 1. března do jiné firmy na 1 pracovní poměr - je to vůbec možné mít 2 první pracovní poměry??
    3. co se týče slevy - můžu si uplatnovat slevu na poplatníka u obou zaměstnavatelů nebo jen u jednoho?
    4. pokud jen u jednoho - může si až toho května uplatnovat slevu u toho nového zaměstnavatele, až už nebudu v pracovním poměru u prvního zaměstnavatele?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 3. 2010 12:56

Líba (neregistrovaný)

Re: 1 pracovní poměr u dvou zaměstnavate
      >dobrý den prosím o radu.
      >jsem zaměstnaná ve firmě na první pracovní poměr, z
      >důvodu xxx mi byla dána v únoru výpověd s dvouměsíční
      >výp.lhůtou - což je do konce dubna - za březen a duben
      >budu pobírat 60% (a budu doma)
      >1. z čeho se to prosím počítá - z hrubé mzdy
      >předcházejícího čtvrtletí nebo z hodinového výdělku
      >předcházejícího čtvrtletí

V březnu z hodinového průměru říjen - prosinec, v dubnu z průměru leden - březen.

>2. nastoupila jsem od 1. března do jiné firmy na 1
      >pracovní poměr - je to vůbec možné mít 2 první pracovní
      >poměry??

Lze.

>3. co se týče slevy - můžu si uplatnovat slevu na
      >poplatníka u obou zaměstnavatelů nebo jen u jednoho?

Pedepsané prohlášení poplatníka (a tedy i slevu), můžete mít podepsané současně jen u jednoho zaměstnavatele.

>4. pokud jen u jednoho - může si až toho května
      >uplatnovat slevu u toho nového zaměstnavatele, až už nebudu
      >v pracovním poměru u prvního zaměstnavatele?

Můžete se sama rozhodnout, u kterého z nich. Po skončení roku si od obou vyžádáte potvrzení o zdanitelných příjmech a podáte si na FÚ daňové přiznání.

• 2. 3. 2010 13:04

xy5

>dobrý den prosím o radu.
      >jsem zaměstnaná ve firmě na první pracovní poměr, z
      >důvodu xxx mi byla dána v únoru výpověd s dvouměsíční
      >výp.lhůtou - což je do konce dubna - za březen a duben
      >budu pobírat 60% (a budu doma)
      >1. z čeho se to prosím počítá - z hrubé mzdy
      >předcházejícího čtvrtletí nebo z hodinového výdělku
      >předcházejícího čtvrtletí
      za březen se počítá průměr z mezd za X-XII/2009, duben se počítá průměr z I-III/2010
      (náhrada mzdy se do průměru započítávat nebude, neboť nelze počítat "průměr z průměru")

>2. nastoupila jsem od 1. března do jiné firmy na 1
      >pracovní poměr - je to vůbec možné mít 2 první pracovní
      >poměry??

je to možné, ale možná ten 1. zam-tel dostane nějakou zakázku a budete muset k němu nastoupit na směny
      abyste neměla potom problém a nedostala třeba absenci/e, pokud byste nepřišla na směnu z důvodu, že pracujete jinde
      pozor na § 55 odst. 1b)

>3. co se týče slevy - můžu si uplatnovat slevu na
      >poplatníka u obou zaměstnavatelů nebo jen u jednoho?
      >4. pokud jen u jednoho - může si až toho května
      >uplatnovat slevu u toho nového zaměstnavatele, až už nebudu
      >v pracovním poměru u prvního zaměstnavatele?
      musíte si vybrat 1 zam-tele, kde podepíšete a u dalšího budete daněna dle příjmů - do 5000Kč/hrubého/měs. = srážková daň (konečná, nejde do daň.př./RZD), nad 5000Kč/hrubého/měs. = zálohová daň, musíte si od obou zam-telů vyžádat po konci r. 2010 potvrz. o zd. př. a musíte podat daň. př. na FÚ

• 2. 3. 2010 13:22

klaarka (neregistrovaný)

takže tu slevu na poplatníka si nemůžu uplatnit u druhého zaměstnavatele od května 2010? to se teda vztahuje na celý rok.
      a přiznání je nutné? a nemůže mi druhý zaměstnavatel udělat roční zůčtování záloh pokud mu pak donese potvrzení o příjmech od prvního zaměstnavatele?
      víte ptám se radši , protože v tom moc nemám přehled.
      díky

• 2. 3. 2010 13:28

Líba (neregistrovaný)

Pokud u jednoho zaměstnavatele skončíte například 10.5., tak u druhého můžete od 11.5. podepsat. Slevu za květen vám však uplatní jen jeden (zpravidla ten první).

Při souběhu dvou příjmů, daněných zálohovou daní, máte povinnost podat daňové přiznání, nelze udělat roční zúčtování daní.

• 2. 3. 2010 13:39

J (neregistrovaný)

a jenom doplním, že pokud by jste chtěla podepsat prohlášení a uplatňovat slevu již u nového zaměstnavatele, musíte to nahlásit původnímu, on by se to jinak neměl šanci dozvědět, že jste se rozhodla uplatňovat jinde a bylo by to špatně, pravděpodobně již máte na rok 2010 podepsaná u původního, protože termín byl do 15.2.

• 2. 3. 2010 13:45

klaarka (neregistrovaný)

ano mám, jen nevím co je lepší, jestli si uplatnit u starého zaměstnavatele slevu za březen a duben, nebo mu oznámit , že si uplatnuju slevu již u nového zaměstnavatele, nebo si u nového zaměstnavatele uplatnovat slevu až od května, nevím co je nejvýhodnější...

• 2. 3. 2010 15:00

Líba (neregistrovaný)

Pokud by v některém zaměstnání byla mzda pod 5000,- a v druhém nad 5000,-, bylo by lepší podepsat tam, kde je menší, aby vám počítali zálohovou daň a po skončení roku jste si mohla v daňovém přiznání uplatnit případně nevyčerpanou slevu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).