Re: Faktura vystavená v CZK, úhrada v Eu
Dle informací, které jsem našla jsem to pochopila takto, že pokud bude faktura vystavena v CZK, uhrazena v Eurech bez předchozí dohody, zaúčtuji přijatou platbu kurzem ke dni přijetí peněz, a na faktuře vznikne buď nedoplatek nebo přeplatek. Protože je to faktura v CZK, nemůžou vznikat kurzové rozdíly. Tento nedoplatek nebo přeplatek se buď uhradí, nebo se odepíše.
Ale pokud bude dohodou stanoven kurz přepočtu, myslela jsem, že tímto kurzem fakturu přepočítám a platba přijde ve stejné výši, tak zase žádné kurzové rozdíly nevzniknou. Ani nemůžou vzniknout.
Jedná se mi o to, jestli v dohodě můžeme stanovit, že pro přepočet bude použit kurz Národní banky slovenska, ke dni úhrady (odepsání peněz z účtu odesílatele).
Jaký máte názor?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
3. 3. 2010 8:36
Dobrý den,
slovenskému odběrateli jsme vystavili faktury v CZK (dle dohody), teď bude úhrada provedena v Eurech.
Můžu dohodou stanovit kurz, kterým bude provedena úhrada a tento kurz použiji i pro účtování?
Např. faktura bude uhrazena 2.3.2010, v dohodě se stanoví, že pro přepočet bude použit kurz Národní banky Slovenska, ze dne úhrady. Tzn. že i já v účtu použiji kurz Národní banky Slovenska pro zaúčtování úhrady?
Děkuji