Hlavní navigace

Podruhé placený závazek-jak účtovat

  • (neregistrovaný)

    3. 3. 2010 19:02

    Dobrý den, prosím, jak byste zaúčtovaly podruhé zaplacený závazek? Platbu se budeme snažit právně vymoci, ale vůbec nevím, zda se to podaří. K výše uvedené chybě došlo takto: jednatel zaplatil závazek firmě, která v tu dobu tento náš závazek postoupila jiné firmě. O postoupení jsme veděli, jen jednatel při platbě zapomněl, že platba má být poslána již na jiný účet.Takže nyní musíme zaplatit podruhé správné firmě. V současné době je firma, které jsme původně platili v konkurzu. Napadá mě platbu zaúčtovat na nedaňovou 5xx a následné případné vrácení peněz na nedaňové 6xx. Nebo účtovat na pohledávky 3xx ? Dále vůbec nevím, jak s platbami za právníka, vzhledem k tomu že by se jednalo o služby v souvislosti s nedaňovou záležitostí-účtovala bych také nedaňově. Nebo máme nějakou možnost, jak podruhé zaplacené peníze dostat do nákladů. Osobně si myslím, že ne. Moc prosím o nějakou radu nebo alespoň nějaký odkaz

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 3. 2010 20:39

      v.e.n.d.y.

      Re: podruhé placený závazek-jak účtovat
      Zaúčtovala bych to na Ostatní pohledávky a snažila se to vymoci. Jedná se o u nich o neoprávněný příjem, na který nemají právní nárok. Pak s tím musíte ale zacházet jako s každou pohledávkou, opravné položky, soudní vymáhání a nakonec odpis pohledávky, pokud nezaplatí.

    • 4. 3. 2010 10:19

      N (neregistrovaný)

      Re: podruhé placený závazek-jak účtovat
      dobrý den vendy, děkuji za radu...účtování přes pohledávky jsem také zvažovala (a asi by to bylo opravdu lepší)...jen prosím ještě o názor na toto: vzhledem k tomu, že od 1.1.2010 přebírám tuto firmu, kde se jim povedl tento husarský kousek...skoro by ty první platby na ten špatný účet, které proběhly v roce 2009 měly být účtovány na pohledávku, když se posléze zjistilo, že je to špatně (účetní účtovala 321/221) a následně až v roce 2010, kdy provedeme platby správné teprve účtovat proti účtu 321 (mám v ruce splátkový kalendář....kde je samozřejmě z naší strany dluh uznán a následně budeme platit měsíčně po 500 EUR). S těmi opravnými položkami si ale nejsem jistá, protože v par.2 odst 2) zákona o rezervách píší, že opravné položky lze tvořit pouze k pohledávkám, o kterých bylo při jejich vzniku účtováno do výnosů. A to já nesplňuji. Proto váhám i o těch poplatcích za právníka a případné nějaké soudní poplatky....zda je vůbec mohu účtovat na 5xx. Moc děkuji ještě za názor, je to taková pitomá situace, a nechtěla bych to "podělat" :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).