Výpověď pro nadbytečnost a těhotenství

• (neregistrovaný)

26. 8. 2011 13:11

Dobrý den,

nevím zda je to téma do této poradny, ale už nevím kam se obrátit, tak prosím o radu.

Jsem zaměstaná u jedné firmy, a v polovině července mi bylo sděleno že se ruší má pracovní pozice (nadbytečnost) s platností od 31.7.2011, s dvou měsíční výpovědní lhůtou, kterou ale budu doma jelikož pro mě zaměstnavatel nemá práci, pracovní poměr končí tedy až 30.9.2011 a náleží mi 3 odstupné platy dle výpovědi.
    Bez ohledu na výpověď se od začátku roku snažím otěhotnět, a tak by mne zajímalo, co by se dělo, kdybych nyní v té výpovědní lhůtě otěhotněla. Vzhledem ke zdavotním komplikacím by se v mém případě jednalo o rizikové těhotenství, tzn. celou dobu na neschopence. Předpokládám, že by výpověď platila i nadále. Náleželo by mi nemocenské a co potom mateřská? Musela bych se hlásit na úřad práce? V této problematice se vůbec nevyznám a zatím mi nikdo nebyl schopen poradit.
    Není to natruc, práci si hledám, je mi 32 a děti nemám, a již 3x mne odmítli kvůli tomu, že se obávají že bych brzy otěhotněla. Ale zas kdybych měla zůstat bez příjmů tak to není řešení.

Předem děkuji za radu

A.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 8. 2011 14:15

autorka

Dobrý den,

pokud se skutečně jedná o nadbytečnost (ne přemístění nebo rušení zaměstnavatele) jste v případě otěhotnění ve výpovědi v tzv. ochranné lhůtě. Byla-li dána podle  § 53 odst. 3 ZP zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává. Pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.

Ochranná lhůta (zákaz výpovědi) se vztahuje na dobu kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou nebo rodičovskou dovolenou.

Pokud byste otěhotněla až po skončení zaměstnání, nestihnete využít ani ochrannou lhůtu pro PPM. Ta činí 180 dnů po skončení zaměstnání. Jestliže nenajdete zaměstnání a nebudete mít nárok na mateřskou, můžete čerpat rodičovský příspěvek od data narození dítěte.

Dagmar Kučerová   

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).