Můj expert na výrobu sedící vedle mě mezi každým soustem snídaně něco utrousil, tak to dávám dohromady:
a) fakturovat jen pokud je nějaký celek výroby dokončen. Pokud ne, tak se jedná o zálohy.
b) pokud se jedná skutečně o dokončený celek, tak nedokončená výroba se ruší (mohl by vzniknout klidně i výrobek), který se následně fakturuje odběrateli.
c) a pokud účtujete podle IFRS tak je to úplně jinak ...
Jenom mimochodem co je to za výrobu?
Tak pokud předáváte část díla tak účtujete na 601 ... a současně musíte vyřadit alikvotní část nedokončené výroby (respektive by se možná to mělo prohnat i přes výrobek, ale to je kdybyste se nudila a byla moc velká puntičkářka).
Mimochodem, kterýpak z moderátorů si zde honí frčky tak, aby v tom udělal bordel???? Pojem fakturace nedokončené výroby je ukrutná blbost ... kterýho aktivistu to napadlo?
no, než jsem ten svůj původní dotaz našla, možná, že jsem to nezařadila to úplně správného chlívečku, ale fakturace nedokončené výroby, to je síla, že?
Mně jde hlavně o to, zda musím mít zakázku po dobu práce na ní stále náklady=výnosy, není mi jasné, v jaké výši mám tu NV dělat. Moc Vám děkuji, že mi odpovídáte. Když náklad třeba bude 2 miliony, NV ke konci února také 2 miliony, vyfakturuji dílčí fakturu na 1.900.000, tak zda musím nechat NV ve výši sto tisíc.A.K.
No to je trochu problém ...
Zkrátka a jednoduše musíte vědět jakou část nedokončené výroby předáváte a tu musíte vyřadit ... prostě musíte mít takovou evidenci abyste vyřadila to pravé ... pokud předáváte všechno, tak vyřadíte všechno, pokud ještě něco nepředáváte tak to musí zůstat ...
Příklad:
Předáváte práci na přívodu elektřiny, hlavní rozvodné skříni, a rozvodů do jednotlivých pokojů k jističi. Zůstává vám nedodělané rozvody po pokojích. Takže v nedokončence vám musí zůstat práce, materiál atd. vykonané na těch rozvodech v pokojích ... to samozřejmě musí pracovníci vést pečlivou evidenci aby bylo vidět co kam šlo ... a teď cituji svého experta přes výrobu: "už vidím jak jim to do výroby půjde vysvětlovat a co jí na to řeknou" :-D
A ještě se mám zeptat zda máte auditora?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
29. 3. 2010 8:00
Prosím o radu. Rozpracovaná zakázka, každý měsíc vytváříme neodkončenou výrobu. Nyní máme částečně fakturovat. Náklady jsou k březnu 1.500.000 Kč, částečná fakturace bude nyní 2.630.000Kč. Po ukončení zakázky bude zbytek fakturace 3.000.000Kč.Jak budu dál postupovat při vytváření nedokončené výroby další měsíce, když budou přibývat náklady? Budu stále udržovat to, že náklady = výnosy? Mám nyní po 1. fakturaci zrušit NV již vytvořenou? Vůbec nevím, jak dál, setkáváme se s tím poprvé. Moc děkuji za připadnou radu nebo odkaz, kde si o tom něco přečíst. A.K.