Re: Srážky výživného, dlužného a exekuce
Pokud z rozhodnutí soudu, tj. je povinen platit výživné na 2 děti, musíte děti zohlednit při výpočtu. Pro ČM 10335 Kč potom vychází srážka ze mzdy pro jednu třetinu 870 Kč.
Pro nepřednostní exekuci byste měla srazit 870 a pro přednostní rovněž 870 Kč, celkem tedy 1740 Kč. Běžné výživné a příp. doplatek vymáhaného výživného by si měl zam-ec poslat sám nebo vás písemně požádat o poslání peněz.
Dobrý den, to běžné výživné (asi jsem to chybně uvedla) je také nařízené soudem. Myslíte, že pak by ho měl hradit sám? Mělo by jít srážkou, ne? Děkuji.
Srážkou může jít maximálně to, co vám zákon povolí. Pro takto "vysokou" mzdu nemůžete provést srážku vyšší než 1740 Kč, která odpovídá přednostní pohledávce. Těchto 1740 Kč potom rozdělujete mezi všechny nařízené exekuce či uzavřené dohody o srážce. Jednostranně srazit více zákon zam-teli zakazuje a je třeba, pokud tolik chcete uspokojit i ostatní pohledávky, aby se jednalo o výlučné přání zam-ce, čili nedávat zam-ci návrh, který zam-ec odsouhlasí.
Píšete, že mám zohlednit 2 děti při výpočtu nezabavitelné částky, co pak znamená poslední věta v §1 NV 595/2006...."Jedna čtvrtina nezabavitelné částky se nezapočítává na žádného z těch, v jejichž prospěch by nařízen výkon rozhodnutí pro pohledávky výživného, jestliže výkon rozhodnutí dosud trvá." To jsem se domnívala, že se právě vztahuje na ty děti, v jejichž prospěch je nařízeno placení výživného soudem. Děkuji za odpověď.
Ve věci výpočtu srážky pro výživné máte pravdu, sorry. Nelze ale nepočítat děti při výpočtu srážky ze mzdy pro nepřednostní exekuci. Pro přednostní exekuci výživného lze srazit až 3456 Kč, protože ale 870 Kč patří dříve nařízené nepřednostní exekuci, výsledná srážka by měla být následující:
1600 Kč na běžné výživné
986 Kč na dlužné výživné
870 Kč na nepřednostní exekuci
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
8. 3. 2010 21:03
Dobrý den,
prosím o radu s rozdělením peněz na výživné a exekuce.
Zaměstnanec, rozvedený, z rozhodnutí soudu platí výživné na 2 děti.
Pohledávky:
exekuce nepřednostní 85000,- datum 11.8.2008
1600,- výživné měsíčně - datum 1.3.2009
exekuce přednostní (dlužné výživné) 52770,- datum 1.3.2009
čistá mzda je 10335,-
nezabavitelná částka je 5149,- (pouze na zaměstnance)
rozdíl= 10335 - 5149 = 5186 děleno 3 = 1728 + 2 zbytek
Podle toho, jak píše soud v instrukcích a jak jsem se kde dočetla, bych srážky uspořádala takto:
1600,- Kč výživné z 2. třetiny
128,- Kč na dlužné výživné - zbytek 2. třetiny
1728,- Kč na nepřednostní exekuci (dřívější datum než dlužné výživné) z 1. třetiny.
Pokud by v dalších měsících dosáhl vyšší mzdy a byla částka zabavitelná bez omezení, použila bych jí opět na hrazení dlužného výživného - přednostní pohledávky.
2 zkušené mzdové účetní a program mi to vypočetli přesně obráceně:
1600,- Kč na výživné
128,- Kč na nepřednostní exekuci
1728,- na dlužné výživné
Děkuji za vaše názory.