Student OSVČ, ukončení studia a zaměstnání

• (neregistrovaný)

27. 8. 2011 11:34

Dobrý den, jsem podnikajícím studentem posledního ročníku na VŠ. V polovině září bych měl studium úspěšně ukončit a následně od 1. října nastoupit do zaměstnání. ŽL mám nyní k občasnému drobnému přivýdělku (platím pouze zanedbatelné ZP) a rád bych si ho ponechal nadále jako vedlejší činnost (nadále nepředpokládám žádné výrazné příjmy, jelikož budu zaměstnancem). Jak ale postupovat po ukončení studia. Musím ohlašovat změnu na hlavní činnost a pak za týden zase zpět na vedlejší? Nebo lze toto ignorovat, když se víceméně nebude nic měnit? Nerad bych platil nějaké minimální zálohy na pojištění, protože zdaleka nedosahuji na ŽL takových příjmů, aby mi to pokrylo tyto náklady. Předem děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 8. 2011 16:37

autorka

Dobrý den,

chápu to tak, že v září vykonáte poslední státní zkoušku nebo obhajobu. Znamená to, že v měsíci září jste stále studentem, od října zaměstnancem. Zaměstnavatel Vás sice jako zaměstnance přihlásí na ČSSZ a ZP, ale jako OSVČ máte povinnost vůči úřadům hlásit každou změnu do 8 dnů. Rozhodně bych úřady obešla nebo obtelefonovala. Budete mít jistotu, že je vše v pořádku a jste stále veden jako OSVČ vedlejší bez povinnosti minimálních záloh. Mění se totiž důvod vedlejší výdělečné činnosti a to je podstatná změna.

Dagmar Kučerová   ::)   

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).