Dobrý den,
chápu to tak, že v září vykonáte poslední státní zkoušku nebo obhajobu. Znamená to, že v měsíci září jste stále studentem, od října zaměstnancem. Zaměstnavatel Vás sice jako zaměstnance přihlásí na ČSSZ a ZP, ale jako OSVČ máte povinnost vůči úřadům hlásit každou změnu do 8 dnů. Rozhodně bych úřady obešla nebo obtelefonovala. Budete mít jistotu, že je vše v pořádku a jste stále veden jako OSVČ vedlejší bez povinnosti minimálních záloh. Mění se totiž důvod vedlejší výdělečné činnosti a to je podstatná změna.
Dagmar Kučerová ::)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
27. 8. 2011 11:34
Dobrý den, jsem podnikajícím studentem posledního ročníku na VŠ. V polovině září bych měl studium úspěšně ukončit a následně od 1. října nastoupit do zaměstnání. ŽL mám nyní k občasnému drobnému přivýdělku (platím pouze zanedbatelné ZP) a rád bych si ho ponechal nadále jako vedlejší činnost (nadále nepředpokládám žádné výrazné příjmy, jelikož budu zaměstnancem). Jak ale postupovat po ukončení studia. Musím ohlašovat změnu na hlavní činnost a pak za týden zase zpět na vedlejší? Nebo lze toto ignorovat, když se víceméně nebude nic měnit? Nerad bych platil nějaké minimální zálohy na pojištění, protože zdaleka nedosahuji na ŽL takových příjmů, aby mi to pokrylo tyto náklady. Předem děkuji za odpověď.