Povinnost automaticky vystavovat doklad o koupi?

• (neregistrovaný)

29. 8. 2011 12:43

Dobrý den.
    Prosím o radu. Do dnešního dne jsem si myslel, že je má povinnost vystavovat automaticky doklad zákazníkům. Jsem plátce DPH. Zasíláme tedy s každým zbožím fakturu ne paragon. Nyní pročítám diskuze kde podnikatele uvádí, že vystavují doklad na požádání. Na aukro.cz, mimibazar.cz?
    Je to vůbec možné? Ošetřuje to nějaký zákon?

Děkuji velmi za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 8. 2011 19:10

Rop

Ono je to trochu s tím dokladem složitější.

Živnostenský zákon či zákon o DPH opravdu říká, že doklad se vystavuje na požádání (tedy alespoň do 10 000 Kč).

Dokonce i občanský zákoník tvrdí, že písemné potvrzení záruky se vydá na požádání. Ovšem pokud žádný doklad nezašlete, tak se lidé budou bouřit, že ho chtějí.

Osobně bych na základě převzetí balíku kupujícímu vystavil daňový doklad (či spíše zjednodušený daňový doklad), který by splňoval náležitosti občanského zákoníku (§ 620 a další), obchodního zákoníku (§ 13a), zákona o DPH (§ 28) a živnostenského zákona (§ 31 odst. 14) a zaslal bych jej mailem. Nemusí na něm být žádný podpis, žádné razítko, prostě bych to udělal do PDF souboru a šup mailem za balíkem.

• 29. 8. 2011 22:44

Michal (neregistrovaný)

Děkuji velmi za reakci.

Nemáte zkušenost s prodejem na Aukro.cz? Jde mi o to, že pokud nevystavím kupujícímu doklad (pokud si jej nevyžádá) nemusím vůbec FÚ přiznat prodej. To přece není OK? Pokud mu přijde platba např. dobírkou na adresu, tak nebudu mít ani pohyb na firemním účtě.
      To přeci není dobře.. To musí být nějak ošetřené.

Pokud prodávám na Aukro.cz a nebudu vystavovat doklady (přiznávat prodej), jsem stejně v pasti protože FÚ si může vyžádat informace o prodeji přímo ad Aukro.cz. Je to tak? Nepletu se?

Děkuji Velmi..

• 30. 8. 2011 16:57

Rop

Pro stanovení výše daně není rozhodné kolik vystavíte dokladů, ale kolik peněz přijmete na svůj bankovní účet (či do pokladny). A každý příjem do pokladny musíte zaevidovat příjmovým pokladním dokladem. A hned máte doklad.

A jak říkáte, pokud bude mít FÚ podezření, že mu nepřiznáváte vše, tak si to může vyžádat.

Mimochodem vyhledávací činnost finančáků byla s novým daňovým řádem výrazně posílena a mohou na vás od kohokoliv (krom daňového poradce, advokáta, auditora atd.) vyžádat cokoliv a on jim to musí dát.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).