Daňová evidence, přijaté/vydané faktury

• (neregistrovaný)

29. 8. 2011 14:12

Dobrý den, podnikám na vedlejší činnost, nejsem plátcem DPH, provozuji e-shop, nakupuji ve třetích zemích, vše poctivě clím (pokud mi to celnice zastaví). Chci se zeptat. Musí faktura, která mi přijde se zbožím obsahovat mé IČO atp. abych mohl toto zboží dále prodávat? Protože mě chodí faktury pouze elektronicky a to přes PAYPAL. Tyto faktury IČO neobsahují. obsahují pouze adresu a můj paypal e-amil. Tuto fakturu samozřejmě přiřadím k danému pohybu na účtu v bankovním výpisu.  Faktura je v USD a výpis v CZK.

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 8. 2011 18:58

Rop

Nikoliv. To IČ je na té faktuře z ciziny to nejmenší ... na vás je spíš prokázat, že jste to skutečně za tuto cenu koupil (bankovním výpisem, paypalem) a prokázat, že to bylo pro podnikání (což pro změnu prokážete tím, že to prodáte).

• 30. 8. 2011 5:52

Lynxh (neregistrovaný)

Tak to jsem rád. Doložit to dokážu jak výpisem z paypalu tak z banky i fakturami... Ale mám k tomu jiný dotaz. Jak mám zaevidovat toto. Objednám pět kusů zboží. a z toho pouze čtyři chci použít pro podnikání a jeden pro vlastní účely.
      Fakturu přijmu jako celek a zahrnu ji do výdajů. Jeden kus ihned po zavedení mohu nějakým způsobem odepsat?

• 30. 8. 2011 16:53

Rop

Fakturu zaevidujte 4/5 pro podnikání 1/5 jako osobní spotřeba ....

Nebo pokud chcete jít vaší cestou 5/5 pro podnikání a pak udělat úpravu v daňovém přiznání jako -1/5

• 31. 8. 2011 6:00

Lynxh (neregistrovaný)

Dobrá, takže když mi přijde zboží s fakturou tak jí zavedu do výdajů z 5/5. A za měsíc si vezmu jeden kus zboží. Existuje způsob jak tohle zohlednit v knize daňové evidence? Třeba - 1/5 z faktury číslo 123456, zboží využito pro vlastní potřeby. Nezapíšu jako výdaj, ale jako příjem (kladnou částku)??

Děkuji.

• 31. 8. 2011 8:06

Rop

Do daňové evidence se to vůbec nepíše. Nejedná se přece o pohyb peněz. Musí se to uvést jako úprava základu daně v daňovém přiznání (ř. 105).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).