Dobrý den,
je to skutečně tak. Jak nám potvrdila Jana Buraňová z tiskového oddělení ČSSZ: Za výkon samostatné výdělečné činnosti je považován faktický výkon této činnosti, tj. tvoří-li autor aktivně např. nové hudební dílo, je v období tvorby považován za osobu samostatně výdělečně činnou (OSVČ). Příjmy plynoucí z této činnosti (i na základě díla vyhotoveného v předchozím období) se za kalendářní rok, ve kterém byla samostatná výdělečná činnost fakticky vykonávána, použijí pro stanovení daňového základu z této činnosti. Jedná se ale pouze o příjmy z hudebních děl, které byly vytvořeny po 1.1.2009, poprvé uvedeny nebo na základě licenčních smluv na užití díla uzavřených po 1.1.2009.
Ve Vašem případě se jedná o dílo natočené před 1.1.2009, ze kterého Vám stále plynou příjmy. Osoba, která v daném kalendářním roce nevykonává žádnou uměleckou (tvůrčí) činnost, není povinna být v tomto období registrována na příslušné okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ) a za tento rok nepodává ani přehled o příjmech a výdajích. Příjem z díla před rokem 2009 tedy ani nemůže ovlivnit pobírání předčasného starobního důchodu.
Tomuto zajímavému tématu se budeme dále věnovat. Připravujeme článek na 30.9.2011, kde bude problematika podrobněji vysvětlena, včetně připravovaných změn pro rok 2012. Ty pro Vás v případě jejich schválení nebudou příznivé.
Dagmar Kučerová ::)
Slibovaný článek zde: Výjimka neplacení důchodového pojištění skončí. Kdy a komu?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
30. 8. 2011 9:20
Mám následující dotaz a problém :
Před lety jsem se účastnil natáčení několika tehdy LP gramofonových desek. Do dnešní doby pobírám tantiémy, od vydavatele vždy 2x ročně za minulé pololetí, od agentury Intergram vždy 1x za minulý rok. Tyto příjmy daním podle §7 odst. 2, písm.a) zák. o daních z příjmu, vždy z nich platím zdravotní pojištění, soc. pojištění neplatím a byl jsem ujištěn, že když mám smlouvy před 1.1.2009 tak nemusím, ani se nemusím hlásit (sděleno pracovníkem HSSZ (údajně dle nějakého dodatku). Vždy jsem byl zaměstnán a nikdy jsem neměl problémy.
Od listopadu 2009 jsem byl nezaměstnaný, hned mi VZP doměřila pojistné jako OSVČ za r. 2009, následně chtěl po mě za r. 2010 pracovní úřad veškeré smlouvy protože mám výdělek, dal je na Ministerstvo, dodnes žádná odpověď. V současnosti jsem předčasný starobní důchodce.
Jsem tedy vlastně OSVČ ??, i když neprovozuji nic, o nic se nestarám, atd. (tedy nic dle Živnostenského zákona) a podle zmíněného § zákona o daních z příjmu daním proto, že není jiná možnost. Výše příjmů (nebo jak by se to mělo jmenovat) je neovlivnitelná, jak to bude posuzováno vzhledem k předčasnému důchodu a jak je to se soc. pojištěním?
O tom, že po mě chtěla VZP živnostenský list na tuto činnost, se raději ani nebudu zmiňovat.
Děkuji PZ