Silniční daň - Zálohy

• (neregistrovaný)

30. 8. 2011 13:38

Dobrý den,

vyčetla jsem v silničním zákoně, že se musí platit čtvrtletní zálohy. Jak mám nyní postupovat, když jsem tyto zálohy neplatila? Nestačí daň zaplatit celkově po podání přiznání? Auto je osobní, 1997cm3,bez osvobození, používáno každý měsíc. 

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 8. 2011 14:10

autorka

Dobrý den,

rozhodně doplaťte dlužné zálohy co nejdříve. Finanční úřad Vám totiž napočítá penále. Penále se neplatí jen za dlužnou daň, ale i za zálohy, které měly být uhrazeny.

Doporučím Vám článek:   Používáte při podnikání automobil? Nezapomeňte do konce ledna podat přiznání k silniční dani

Dagmar Kučerová  ::)

• 2. 9. 2011 11:59

Hana Šalášková (neregistrovaný)

jj. moc děkuji. Už jsem volala i na FÚ a tam mi řekli totéž. Jen pro doplnění a třeba i pro ostatní... když je úrok z prodlení celkem pod 200,- za zdanitelné období, tak se penále neplatí....

• 2. 9. 2011 17:21

Rop

Já jenom pro všechny taky něco doplním (neboť mě nebaví už číst jak někdo zaměňuje penále a úrok z prodlení).

Penále: vyměřuje finanční úřad z doměřené daně nebo snížené daňové ztráty - tj. po kontrole
      Úrok z prodlení: vyměřuje finanční úřad z pozdě zaplacené daně - tj. bez kontroly

Čili u záloh to vždy bude úrok z prodlení ve výši REPO + 14 % p. a.

Penále se vyměřuje jedině v případě, že v daňovém přiznání uvedete daň nižší než skutečně měla být.

V případě, že v daňovém přiznání uvedete daň správnou, ale nezaplatíte ji, tak to je opět jenom úrok z prodlení.

Další možnou sankcí je pokuta za opožděné tvrzení daně - tj. v případě, že podáte pozdě daňové přiznání.

A poslední nejlepší pokutou je pořádková pokuta ... například za to že po předchozím napomenutí rušíte pořádek ... což v praxi znamená, že finančákům můžete jednou sprostě vynadat a máte to zadarmo  :P

• 3. 9. 2011 18:28

autorka

Dobrý den,

používám slovo penále obecně jako sankci. Pan Říha má samozřejmě pravdu, je třeba to rozlišovat, neboť se jedná o různé pojmy.

Úrok z prodlení se nepředepíše a poplatník jej nemusí hradit, jestliže jeho celková výše u jednoho druhu daně, u jednoho správce daně a za jedno zdaňovací období nepřesáhne u jednorázových daní částku 200 Kč. Postup výpočtu úroku v článku:  Nepodali jste přiznání? Pokuta vás nemine a nebude zrovna nízká

Dagmar Kučerová  ::)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).