Re: Dohoda o PP - důchodce
Ano, na DPP je limit 150 hodin/rok u jednoho zaměstnavatele. U odměn žádný limit neexistuje. Částka 5.000, - je hranice pro odvod srážkové daně u nepodepsaného prohlášení poplatníka a vztahuje se ke zdanění odměny. Pokud nemáte jinde podepsané prohlášení poplatníka podepiště ho u zaměstnavatele s DPP, bude vám srážena zálohová daň a s uplatněním slevy na poplatníka bude minimální nebo nulová. Pokud by jste prohlášení nepodepsala, bude se odměna danit dod 5.000,- srážkovou daní bez uplatnění slevy, nad 5.000,- se bude danit zálohovou, ale také bez slevy na poplatníka. U DPP neexistuje žádná výpověď ani výpovědní doba.
Oznámíte zaměstnavateli že s DPP končíte.
>>Dobrý den, prosím dohoda o PP je na 150 h/rok u
>>jednoho zaměstnavatele? Když budu mít dohodu na 150 h,
>>víc
>>dohod již nemohu uzavřít se stejným zaměstnavatelem?
>>Jak je to s výdělkem? Vyčetla jsem nějakou hranici
>>5.000
>>Kč. K čemu se vztahuje? Co v případě, že bych chtěla
>>ukončit dohodu dříve? Mám na to právo? Děkuji
>
>Ano, na DPP je limit 150 hodin/rok u jednoho
>zaměstnavatele. U odměn žádný limit neexistuje.
to není zase až tak 100% pravda, určité omezení stanoví § 110 ZP.
Částka 5.000, -
>je hranice pro odvod srážkové daně u nepodepsaného
>prohlášení poplatníka a vztahuje se ke zdanění odměny.
>Pokud nemáte jinde podepsané prohlášení poplatníka
>podepiště ho u zaměstnavatele s DPP, bude vám srážena
>zálohová daň a s uplatněním slevy na poplatníka bude
>minimální nebo nulová. Pokud by jste prohlášení
>nepodepsala, bude se odměna danit dod 5.000,- srážkovou daní bez
>uplatnění slevy, nad 5.000,- se bude danit zálohovou,
>ale také bez slevy na poplatníka. U DPP neexistuje
>žádná výpověď ani výpovědní doba.
>Oznámíte zaměstnavateli že s DPP končíte.
Tak to už je úplně špatně, DPP skončí splněním pr.úkolu, nebo vyčerpáním limitu 150 hodin, nebo dohodou účastníků. Podle Vašeho-oznámení- by mohla zaměstnavatel s takovým zaměstnancem i docela zatočit, kdyby mu např. nedodržením DPP vznikla škoda.
Prosím odkaz na § kde je napsáno, že DPP končí splněním úkolu.
Něco jiného by bylo podle mne , pokud by takové ustanovení bylo součástí dohody, potom by se ale tazatel pravděpodobně na možnost konce neptal.
Konec z důvodu limitu 150 hodin je jasný a vyplývá z definice.
Pokud si myslíte, že stačí napsat zam-teli, že končíte, tak jste na omylu, ale necítím potřebu Vás z omylu vyvádět. Smlouvy a dohody se uzavírají proto, aby se plnily a ne že skonč způsobem,jak píšete Vy.
A k § 110 - za stejnou práci- stejná mzda nebo odměna- ta musí být srovnatelná s mzdou vyplácenou za stejnou nebo srovnatelnou práci(uklízečka v PP 50.-/hod. a DPP nem§ůže mít 150.-/hod.-napadnutelné.)
>>
>>
>>Prosím odkaz na § kde je napsáno, že DPP končí
>>splněním úkolu.
>>Něco jiného by bylo podle mne , pokud by takové
>>ustanovení bylo součástí dohody, potom by se ale
>>tazatel
>>pravděpodobně na možnost konce neptal.
>>Konec z důvodu limitu 150 hodin je jasný a vyplývá z
>>definice.
>
>Pokud si myslíte, že stačí napsat zam-teli, že
>končíte, tak jste na omylu, ale necítím potřebu Vás z omylu
>vyvádět. Smlouvy a dohody se uzavírají proto, aby se
>plnily a ne že skonč způsobem,jak píšete Vy.
Ano souhlas, proto by mělo být v DPP uvedeno kromě přesně definovaného úkolu,kdy končí, případně kdo provednou práci převezme a co bude v případě, že práce nebude dokončena včas ,chybně nebo vůbec.
Pokud se nestanoví pravidla, těžko se jejich neplnění může vymáhat.
>A k § 110 - za stejnou práci- stejná mzda nebo odměna-
>ta musí být srovnatelná s mzdou vyplácenou za stejnou
>nebo srovnatelnou práci(uklízečka v PP 50.-/hod. a DPP
>nem§ůže mít 150.-/hod.-napadnutelné.)
>
>Ano souhlas, proto by mělo být v DPP uvedeno kromě
>přesně definovaného úkolu,kdy končí, případně kdo
>provednou práci převezme a co bude v případě, že práce nebude
>dokončena včas ,chybně nebo vůbec.
>Pokud se nestanoví pravidla, těžko se jejich neplnění
>může vymáhat.
>
Při vší úctě, Vaše školení nepotřebuji, děkuji.
>>A k § 110 - za stejnou práci- stejná mzda nebo
>>odměna-
>>ta musí být srovnatelná s mzdou vyplácenou za stejnou
>>nebo srovnatelnou práci(uklízečka v PP 50.-/hod. a
>>DPP
>>nem§ůže mít 150.-/hod.-napadnutelné.)
>
>>
>>Ano souhlas, proto by mělo být v DPP uvedeno kromě
>>přesně definovaného úkolu,kdy končí, případně kdo
>>provednou práci převezme a co bude v případě, že práce
>>nebude
>>dokončena včas ,chybně nebo vůbec.
>>Pokud se nestanoví pravidla, těžko se jejich neplnění
>>může vymáhat.
>>
>Při vší úctě, Vaše školení nepotřebuji, děkuji.
Pokud jste můj příspěvek pojal jako školení, je to Váš problém.
Byla to reakce na vaše upozornění, že to co jsem psala bylo podle vás úplně špatně a odkázal jste na podmínky konce DPP. V ZP žádné podmínky konce DPP (tak jako u ostatních pracovněprávních vztahů) nejsou stanoveny, proto jsem si dovolila poznámku, že vámi uváděné podmínky jako je splnění pr. úkolu nebo dohoda účastníků by musely být v DPP sjednány, aby byly vymahatelné, tak jak uvádíte, že by zaměstnavatel mohl se zaměstnancem docela zatočit. Nejsem právník a neznám judikaturu, pokud existuje, že by zaměstnavatel žaloval zaměstnance a vymáhal škodu v takovém to případě. Třeba sem někdo napíše odkaz na nějaké rozhodnutí soudu v podobném případě.
>
>
>>>A k § 110 - za stejnou práci- stejná mzda nebo
>>>odměna-
>>>ta musí být srovnatelná s mzdou vyplácenou za stejnou
>>>nebo srovnatelnou práci(uklízečka v PP 50.-/hod. a
>>>DPP
>>>nem§ůže mít 150.-/hod.-napadnutelné.)
Nechápu, proč se do paní Renáty navážíte tímto způsobem. Její odpovědi jsou korektní k otázkám, které tazatelka uvedla. To, že by se odpovědi daly rozvést do bližších podrobností, je pravda. Ale toto není právní poradna, ale místo, kde si sdělujeme zkušenosti. Tazatelka může na základě odpovědí získat určité povědomí o problému, ale stavět na něm nemůže (jedna paní povídala) a musí si všechny informace ověřit. Takže nechápu, proč tuto diskuzi tak hrotíte.
1. nic nehrotím
2.do paní Renaty se vůbec nenavážím, té se naopak snažím pomoci, aby se díky nekvalifikované radě J nedostala do problému, takže více pozornosti při čtení
3.jestliže se zde někdo splete a uvede něco špatně, je to nejmenší co lze provést- spletl jsem se, pardon, omlouvám se nebo něco pod. a ne ještě útočit a psát způsobem jako píše J., která prostě neuzná, že napsala blbost.
4. Váš názor, že zde není právní poradna, že si zde sdělujete zkušenosti- je podobný blebt, protože právě zde hledá mnoho tazatelů přesný právní názor na problémy, které je tíží. Sdělování zkušeností je dobrá věc, ale ne vždy v souladu s platným právem,jak se již i zde mnohokráte ukázalo. A že do toho, kdo se snaží přesně a správně poradit a odpovědět, se trefují ti, kteří mají "hlavně zkušenosti", je už skoro tradice, ktetrá někoho odradí, někoho rozčílí a někomu je šumafuk, protože má zájem pomáhat a ne se hádat s neználky, i když zkušenými.
>>>Vy hlavně neraďte tazatelce něco, s čím by se mohla
>>>navézt do problému a když se seknete, tak najděte tu
>>>trušku odvahy a napište, spletla jsem se.
>>
>>Nechápu, proč se do paní Renáty navážíte tímto
>>způsobem. Její odpovědi jsou korektní k otázkám,
>>které
>>tazatelka uvedla. To, že by se odpovědi daly rozvést
>>do
>>bližších podrobností, je pravda. Ale toto není právní
>>poradna, ale místo, kde si sdělujeme zkušenosti.
>>Tazatelka
>>může na základě odpovědí získat určité povědomí o
>>problému, ale stavět na něm nemůže (jedna paní
>>povídala) a
>>musí si všechny informace ověřit. Takže nechápu,
>>proč
>>tuto diskuzi tak hrotíte.
Pája je jedním z mála, který odpovídá opravdu správně a dokonce jsem zažila, že když se sekl, tak to uznal. Na druhou stranu dokáže někdy dost nevybíravě usadit - ale nikdo nemůže být dokonalý ve všem,že:) Takže to nešponujme do extrémů. Důležité jsou tady správné rady a ty on zvládá spolehlivě.Na okraj-mě taky už sjel:(
>
>1. nic nehrotím
>2.do paní Renaty se vůbec nenavážím, té se naopak
>snažím pomoci, aby se díky nekvalifikované radě J
>nedostala do problému, takže více pozornosti při čtení
>3.jestliže se zde někdo splete a uvede něco špatně, je
>to nejmenší co lze provést- spletl jsem se, pardon,
>omlouvám se nebo něco pod. a ne ještě útočit a psát
>způsobem jako píše J., která prostě neuzná, že napsala
>blbost.
>4. Váš názor, že zde není právní poradna, že si zde
>sdělujete zkušenosti- je podobný blebt, protože právě
>zde hledá mnoho tazatelů přesný právní názor na
>problémy, které je tíží. Sdělování zkušeností je dobrá věc,
>ale ne vždy v souladu s platným právem,jak se již i zde
>mnohokráte ukázalo. A že do toho, kdo se snaží přesně
>a správně poradit a odpovědět, se trefují ti, kteří
>mají "hlavně zkušenosti", je už skoro tradice, ktetrá
>někoho odradí, někoho rozčílí a někomu je šumafuk,
>protože má zájem pomáhat a ne se hádat s neználky, i když
>zkušenými.
>
>1. nic nehrotím
>2.do paní Renaty se vůbec nenavážím, té se naopak
>snažím pomoci, aby se díky nekvalifikované radě J
>nedostala do problému, takže více pozornosti při čtení
>3.jestliže se zde někdo splete a uvede něco špatně, je
>to nejmenší co lze provést- spletl jsem se, pardon,
>omlouvám se nebo něco pod. a ne ještě útočit a psát
>způsobem jako píše J., která prostě neuzná, že napsala
>blbost.
Nevím, co myslíte slovem útočit. Ani jediným slovem jsem se vás nedotkla, na rozdíl od vás. A jestli útokem máte na mysli to, že někdo si dovolí vám oponovat tak to je mi líto.Omluva mi žádný problém nedělá, když vím, že moje odpověď byla mylná. V tomto případě ale jste moji, podle vás špatnou odpověď, jenom sepsul, ale odkaz na § ZP jste nedal, ačkoliv jsem vás o to prosila.
Na dotaz co dělat, když chce DPP ukončit dříve, jsem odpověděla, jak jsem odpověděla, že ZP neupravuje u DPP ukončení a že má zaměstnavateli oznámit že končí. Uveďte prosím jediný § který zakazuje zaměstnanci ukončit DPP za podmínky, že způsob ukončení není sjednán v DPP.
>4. Váš názor, že zde není právní poradna, že si zde
>sdělujete zkušenosti- je podobný blebt, protože právě
>zde hledá mnoho tazatelů přesný právní názor na
>problémy, které je tíží. Sdělování zkušeností je dobrá věc,
>ale ne vždy v souladu s platným právem,jak se již i zde
>mnohokráte ukázalo. A že do toho, kdo se snaží přesně
>a správně poradit a odpovědět, se trefují ti, kteří
>mají "hlavně zkušenosti", je už skoro tradice, ktetrá
>někoho odradí, někoho rozčílí a někomu je šumafuk,
>protože má zájem pomáhat a ne se hádat s neználky, i když
>zkušenými.
!!!!Mír!!!!!
Omlouvám se za nepozornost, ano pomáháte Renátě. Jste precizní, Vaše odpovědi ujasnily věc do detailů. Bez ironie. Zastala jsem se jen té druhé paní, myslím paní J?, protože si opravdu myslím, že její odpovědi nebyly zcestné. Možná kdybyste formuloval své odpovědi jako upřesnění, nikdo by nebyl dotčen a všichni by měli radost, že svou troškou přispěli. Je fajn, mít se kam obrátit pro radu, ať už jsme Neználci nebo Všeználci. OK?
Nedělejme z toho nějakou válku, jde pouze o toto:
"Oznámíte zaměstnavateli že s DPP končíte."
Cituji J., to je její vysvětlení k původnímu dotazu.Snad uznáte, že je to nesmysl, že takto nelze DPP ukončit, protože se účastníci na něčem dohodli a vše má svá pravidla. Protože J. nechc e uznat, že chybila, tak jsem jen Renatu chtěl varovat, aby podle této rady nepostupovala, protože by mohla zaměstnavateli nesplněním DPP způsobit škodu, kterou by pak po ní mohl vymáhat. O nic jiného nešlo.
Můžete si projít všechny příspěvky od původního dotazu a uvidíte, že to tak je. Copak je takový problém, uznat, že se jeden spletl? Pro někoho asi jo.
Dobrý den pájo, dovolila bych si i po delší době od této diskuze Vás oslovit a poprosit o posouzení, zda jsem správně pochopila zde zmiňovaný ZP § 110 (výše odměny za dohodu). Tento pararaf mám na paměti a chápu ho tak, že pokud si sjednám někoho na dohodu (konkrétně na překlady z cizích jazyků), tak pokud budu mít nějakého stálého pracovníka s touto náplní práce, musím zachovat stejné výše odměny. Ale pokud ve firmě nemáme nikoho, kdo by nám překlady dělal a sjednáváme si někoho na dohodu...výše odměny může být de fakto jakákoliv. Je to tak? Je tedy pravdou, že se vždy díváme na internet a snažíme se zjistit běžné ceny za konkrétní činnosti. Raději se Vás ptám, zda jsou tyto odměny za dohody nějak napadnutelné. Dohodu nyní máme v s.r.o. většinou na některou z manželek našich zaměstananců a neradi bychom se potom s úřady dohadovali, že cena za dohodu je třeba příliš vysoká. Moc Vám děkuji. (přece jenom si někdy nesjem jistá svým výkladem zákonů :-) ...a potřebuji od někoho polopaticky ujistit)
Dle § 110 ZP nelze např. uklízečce v PP platit 50.- na hod. a jiné na DPP 180.-, to mlátí do voka.
Překladatelská činnost je vysoce náročná, odborná práce, takže nemáte-li nikoho v PP, kdo by to mohl pro Vaši firmu dělat, klidně sjednejte DPP a dejte např. 500.-Kč jako hod,. odměnu. Nelze s nikým a s ničím srovnat, když nikoho nemáte a navíc nelze ani předpokládat, že byste si v budoucnu zaměstnali překladatele, kterému byste platili 100.- na hod., takže v tom nevidíém problém. Když se podíváte na nabídky OSVČ, které se překlady živí, tak zjistíte,jaké ceny si počítají za hodinu práce nebo za stránku a pod. a máte orientační kriterium.
pájo moc děkuji, ne opravdu na překladatelskou činnost nemáme nikoho a určitě nebudeme v budoucnu nikoho sjednávat...jedná se o nárazovou potřebu překladů....a právě se snažím jednatele usměrnovat v cenách alespoň orientačně dle internetových nabídek- prostě abychom byli v nějakých rozumných cenových hladinách. Moc Vám děkuji za rychlou odpověď a hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
18. 3. 2010 8:53
Dobrý den, prosím dohoda o PP je na 150 h/rok u jednoho zaměstnavatele? Když budu mít dohodu na 150 h, víc dohod již nemohu uzavřít se stejným zaměstnavatelem? Jak je to s výdělkem? Vyčetla jsem nějakou hranici 5.000 Kč. K čemu se vztahuje? Co v případě, že bych chtěla ukončit dohodu dříve? Mám na to právo? Děkuji