Musí se registrovat zdravot. zař. k DPH?

• (neregistrovaný)

18. 3. 2010 10:21

Dobrý den.
    Účtuji kožní ambulanci. Jsou s.r.o. . Volal mi pan z FÚ - kontrolní DPH, že zjistil, že jsme se jako zdravotnické zařízení měli registrovat k DPH a neudělali to. Důvod byl takový, že měli ve své sjetině - výsledovka za r 2008 uvedené tržby za prodej zboží ve výši 600 tis. Kč. Sice to nebyla pravda, měli to tam uvedené chybně, ale když jsme to řešili, tak jsem přiznala, že kromě zdravotnických služeb - které přesáhy 1 mil. Kč měla ordinace ještě příležitostný příjem z pronájmu ordinace a za seminář, kde dr. přednášel - za rok celkem ve výši 15 tis. Kč. Pan z FÚ řekl, že když má zdrav. zařízení jakékoliv jiné příjmy mimo poskytování zdrav. služeb, tak se musí ihned registrovat k DPH!!! Bez ohledu na výši těchto příjmů.
    Teď nevím, co s tím. Je to opravdu tak? Nemyslím si to.

"Osoba povinná k dani nezahrnuje do obratu úplatu za to, co neslouží k ekonomické činnosti (úplata za výkon působností v oblasti veřejné správy) a úplatu za uskutečněná plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně (poskytování výchovy a vzdělávání, zdravotnických služeb, sociální pomoci a ostatní plnění – např. poskytování služeb úzce souvisejících se sportem nebo kulturou).
    Pokud osoba povinná k dani uskutečňuje pouze plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně nevzniká jí povinnost registrace."

Takže přece nesplňuje obrat přes 1 mil Kč, když mimo zdrav. služeb (které přes 1 mil. jsou, ale nepočítají se tam) má jiné příjmy 15 tis.
    Nebo ta poslední věta platí tak, že když má osoba povinná jiné příjmy než plnění osvobozená bez nároku na odpočet, tak se musí registrovat?

Omlouvám se, že je to tak dlouhé. Moc předem děkuji za názory. Nevím, co s tím.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 3. 2010 12:03

Marcela D. (neregistrovaný)

Re: Musí se registrovat zdravot. zař. k
      Prosím, kdo účtujete doktory - i DE, nesetkali jste se s tím? Vždyť nějaký jiný nahodilý příjem než od zdravotních pojišťoven má skoro každý. To se musí všichni dr. registrovat?

• 18. 3. 2010 16:53

Maxx (neregistrovaný)

Re: Musí se registrovat zdravot. zař. k
      >>Dobrý den.
      >>Účtuji kožní ambulanci. Jsou s.r.o. . Volal mi pan z
      >>FÚ - kontrolní DPH, že zjistil, že jsme se jako
      >>zdravotnické zařízení měli registrovat k DPH a
      >>neudělali to.
      >>Důvod byl takový, že měli ve své sjetině - výsledovka
      >>za r 2008 uvedené tržby za prodej zboží ve výši 600
      >>tis. Kč. Sice to nebyla pravda, měli to tam uvedené
      >>chybně, ale když jsme to řešili, tak jsem přiznala,
      >>že
      >>kromě zdravotnických služeb - které přesáhy 1 mil. Kč
      >>měla ordinace ještě příležitostný příjem z pronájmu
      >>ordinace a za seminář, kde dr. přednášel - za rok
      >>celkem ve
      >>výši 15 tis. Kč. Pan z FÚ řekl, že když má zdrav.
      >>zařízení jakékoliv jiné příjmy mimo poskytování
      >>zdrav.
      >>služeb, tak se musí ihned registrovat k DPH!!! Bez
      >>ohledu
      >>na výši těchto příjmů.
      >>Teď nevím, co s tím. Je to opravdu tak? Nemyslím si
      >>to.
      >>

>>
      >>Takže přece nesplňuje obrat přes 1 mil Kč, když mimo
      >>zdrav. služeb (které přes 1 mil. jsou, ale nepočítají
      >>se tam) má jiné příjmy 15 tis.
      >>Nebo ta poslední věta platí tak, že když má osoba
      >>povinná jiné příjmy než plnění osvobozená bez nároku
      >>na
      >>odpočet, tak se musí registrovat?
      >>
      >>Omlouvám se, že je to tak dlouhé. Moc předem děkuji
      >>za
      >>názory. Nevím, co s tím.
      >
      >Prosím, kdo účtujete doktory - i DE, nesetkali jste se
      >s tím? Vždyť nějaký jiný nahodilý příjem než od
      >zdravotních pojišťoven má skoro každý. To se musí všichni
      >dr. registrovat?
      Já účtuji DE - zubaře. Vedle vrtání prodávají i kartáčky apod. Mají toho v řádu tisíců za rok. Taky žiju v klidu v přesvědčení, že pokud neprodají kartáčků za 1 mil, nic se neděje. (Je fakt, že z přiznání FO toho moc na FÚ nevyčtou, u s.r.o. poznají z výkazu zisku a ztrát.)
      Jestli zjistíte nějaké podrobnosti, ráda se poučím. (Moc se mi nechce se kvůli pár tisícovkám patlat v koeficientu DPH.)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).