Re: Kdo si může uplatnit úroky?
Pokud jsou všichni účastníky smlouvy tak uplatní buď všichni stejným dílem nebo jenom jeden celou částku
Nevím, nevím :( Neviděla bych to tak jednoznačně... Paní píše, že byt vlastní pouze syn a v případě úvěru na koupi přece musí poplatník byt vlastnit i užívat, takže já bych se v tomto případě přikláněla ke skutečnosti, že odečíst může pouze syn, neboť jeho rodiče nejsou vlastníky bytu...
Když se mu to nelíbí, tak mu neuznávejte nic s tím, že si budou muset všichni tři podat daňová přiznání. Budou kvůli tomu ale mít docela dost práce a výsledek nakonec stejně dopadne tak, jak jste mu říkala vy - uznají to jen jemu, tedy pokud nějak nezanedbají prověřování vlastnictví, což by se jim ale také nemuselo vůbec vyplatit, protože na to FÚ může přijít třeba za dva roky a doměření po tak dlouhé době jim určitě moc milé nebude...
Uvedla jsem jim příklad:
Jako starostliví rodiče jste koupili byt svým dospělým dětem a jste (třeba jako spoludlužníci) účastníky smlouvy o hypotečním úvěru. Jako vlastníci bytu jsou v katastru nemovitostí vedeny vaše děti. Odpočet úroků si uplatnit nemůžete, protože předmět bytové potřeby nevlastníte. Vaše děti sice splní všechny podmínky pro uplatnění odpočtu úroků (jsou účastníky úvěrové smlouvy, byt vlastní a zároveň i užívají), ale pokud samy nebudou mít dostatečně vysoké příjmy (například z důvodu studia nebo mateřské dovolené), nebudou mít z čeho odpočet uplatnit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
18. 3. 2010 10:37
Mám dotaz. Vím, že zde již bylo dosti napsáno, ale já jsem něco podobného zde nenašla.
Účastníky smlouvy jsou otec, matka a syn.
Syn byt vlastní a užívá k trvalému bydlení. Kdo všechno si může odečíst úroky? Potvrzení je vydané na všechny tři dle Smlouvy? Mohou si odečíst úroky i jeho rodiče na základě vydaného Potvrzení o výši úroku nebo jenom on a to za všechna tři Potvrzení ?
Díky.