Re: Nedokončená stavba - účtování
My ale účtujeme způsobem B, jak jsem předesílala, tzn. že máme vše v nákladech 5XX. Tzn. že budu účtovat 121/5XX? Nebo jak bych to dostala z těch nákladů? Nebo to tam nechám a zaúčtuju jen 121/611, jak píšete???
Omlouvám se za nechápavost a moc děkuji.
----------------------------------------------------------------
Dobrý den, v první řadě účtovat Béčkem takovýhle věci je poněkud divné. Specifikujte jakého jsou loňské náklady charakteru externí nebo interní ? Vnitropodnikové faktury 599/699 včetně veškerých externích provozních nákladů, který byly v běžném období zaúčtovaný na vrub 5XX (určitě jste udělali event. dohadné položky pasiv v případě, že nebyly faktury od externích dodavatelů, jestli ne tak bude mít FU radost) by měly být zúčtovaný jako 121/611 ve vlastních nákladech, což jsou vyjádřený náklady na rozpracovanost (a ještě by to mělo být podle plánových kalkulací), až budete mít "investici" hotovou tak účtujte 5XX/624 a 611/121. Každopádně souhrn interních a externích nákladů se účtuje na vrub 121, jinak ty náklady "pryč" nedáte. Každopádně loňské náklady související s NV fakturované až letos mají už být dávno zúčtovaný výše popsaným způsobem, jestli jste tak v loňském období neučinili, tak už jste teď v pr**li. Bacha na daňovej únik, řekl bych, že jste jasný.
Jsme taky stavební firma a účtujeme způsobem "B"a v pohodě. Vše účtujeme na zakázky. Takže jestli dokážete vyčíslit všechny mat.náklady na stavbu RD+ mzdy+odvody tj. přímé náklady-toto budete mít ned. výrobu(bez režie),účtovat 121/611. Jinak by vám s tím měl pomoci stavbyvedoucí, zda to tak odpovídá.V r. 2010 zrušíte ned. výrobu interním zápisem a vyfakturujete.
Také jsem vše účtovala způsobem B přímo na tuto zakázku. Vyčíslit nedokončené můžeme- je to vše od určitého data (mzdy tam nefigurují, je zajištěno subdodavatelsky). Takže pokud mám na 5XX na tuto zakázku např. 200 tis., pak je zaúčtuju k 31.12.09 na 121/611 a v roce 2010 budu účtovat 5XX/211, a to v momentě kdy bude další etapa dokončena (do této etapy náklady spadají). Pochopila jsem to? Moc děkuji za trpělivost.
Zkrátka to mám účtováno způsobem B, tzn. v nákladech roku 2009. Protože tyto náklady souvisejí až vyfakturovanou etapou, která proběhne v roce 2010, nemůžu je v roce 2009 nechat, musím je převést na nedokončenou výrobu, nevěděla jsem jak. Myslela jsem si, že budu účtovat např. v r. 09 místo 5XX, tak 381. A pak v roce 10 přeúčtuju do nákladů. Ale od paní Alči jsem to snad pochopila :-) Teda doufám - napsala jsem svoje "pochopení" o příspěvek výše. Kdyžtak mi vynadejte a znovu vysvětlete, jestli jsem fakt mimo :-)
>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>firma staví dům (mimo jiné své aktivity, toto je
>>>>>>ojedinělé) pro zákazníka. Na jaký účet správně
>>>>>>zaúčtovat
>>>>>>Loňské náklady, které souvisí s nedokončenou stavbou
>>>>>>a
>>>>>>budou vyfakturovány až letos?. Firma účtuje způsobem
>>>>>>B. Mám přeúčtovat z 501 a 518 na 381? Nebo přes 6XX?
>>>>>>Poraďte prosím a moc děkuji, ještě jsem se s tím
>>>>>>nesetkala.
>>>>>Je to nedokončená výroba a ta se účtuje 121/611 ve
>>>>>vlastních nákladech (materiál, přímé mzdy a výrobní
>>>>>režie)
>>>>My ale účtujeme způsobem B, jak jsem předesílala,
>>>>tzn.
>>>>že máme vše v nákladech 5XX. Tzn. že budu účtovat
>>>>121/5XX? Nebo jak bych to dostala z těch nákladů?
>>>>Nebo
>>>>to
>>>>tam nechám a zaúčtuju jen 121/611, jak píšete???
>>>>Omlouvám se za nechápavost
>>>a
>>>moc
>>>děkuji.
Na účtě 5... v nákladech to zůstane, účet 611 ve výnosech nám to
vyrovná.Např. na 5... je 100 tis., účet 611... bude taky 100 Kč.
výsledek je 0.
>>>----------------------------------------------------------------
>>
>>POZN: ale moc tomu nerozumim píšte, že chcete
>>zaúčtovat loňské náklady související s NV, které
>>budou
>>fakturované až letos a v dalším příspěvku píště, že
>>potřebujete eliminovat náklady....
>Zkrátka to mám účtováno způsobem B, tzn. v nákladech
>roku 2009. Protože tyto náklady souvisejí až
>vyfakturovanou etapou, která proběhne v roce 2010, nemůžu je v
>roce 2009 nechat, musím je převést na nedokončenou
>výrobu, nevěděla jsem jak. Myslela jsem si, že budu
>účtovat např. v r. 09 místo 5XX, tak 381. A pak v roce 10
>přeúčtuju do nákladů. Ale od paní Alči jsem to snad
>pochopila :-) Teda doufám - napsala jsem svoje "pochopení"
>o příspěvek výše. Kdyžtak mi vynadejte a znovu
>vysvětlete, jestli jsem fakt mimo :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 3. 2010 6:30
Dobrý den,
firma staví dům (mimo jiné své aktivity, toto je ojedinělé) pro zákazníka. Na jaký účet správně zaúčtovat Loňské náklady, které souvisí s nedokončenou stavbou a budou vyfakturovány až letos?. Firma účtuje způsobem B. Mám přeúčtovat z 501 a 518 na 381? Nebo přes 6XX?
Poraďte prosím a moc děkuji, ještě jsem se s tím nesetkala.