Re: Pozdní registrace k plátcovství DPH
Zákon o DPH
§ 98 Náhrada za neuplatnění daně při nesplnění zákonné registrační povinnosti
(1) Nesplní-li osoba povinná k dani povinnost se registrovat podle § 95 odst. 1 nebo podle § 95 odst. 2 písm. a), je povinna uhradit správci daně částku ve výši 10 % z celkového souhrnu úplat, které jí náleží za zdanitelné plnění jako náhradu za daň ze zdanitelných plnění, která uskutečnila bez daně, a z hodnoty zboží, které pořídila z jiného členského státu neoprávněně bez daně. Celková částka se počítá od data, kdy se osoba povinná k dani měla stát plátcem, do data, kdy se stala plátcem na základě rozhodnutí správce daně. Náhradu však nelze takto stanovit z úplat za plnění uskutečněná v kalendářních měsících, za které by nebylo možné stanovit daňovou povinnost z důvodu uplynutí lhůty pro vyměření....
Jako student nemáte žádné výhody v zákoně o DPH, ale můžete si uplatňovat odpočet DPH na vstupu, tj,. ze všeho, co pro své podnikání nakoupíte od plátců DPH.
Re: Pozdní registrace k plátcovství DPH
Děkuji Vám moc za odpověď, pokud tomu tedy správně rozumím, ze všech uplynulých plateb zaplatím jen 10%, nikoliv zpětně celýách 20%, je to tak?
Co se týká toho odpočtu DPH na vstupu, tak pokud nakoupím potřebné věci pro mé podnikání, zaplatím je klasicky s DPH a až v nějakém čtvrtletním přehledu požádám o jeho vrácení?
Děkuji Vám moc za pomoc, je to pro mě najednou nějak moc informací, ve kterých zatím nemám moc přehled narozdíl od neplátcovství DPH...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
21. 3. 2010 20:24
Dobrý den,
jsem student a ŽL mám jako vedlejší činnost. Na začátku ledna jsem poskytl službu do EU, ale nevěděl jsem ještě o novém zákoně, který vydala EU o povinné registraci (do 15 dnů) k plátcovstcí při poskytování služeb do zahraničí. Mám několik otázek.
1) Hrozí mi nějaké sankce a nebo jen doplatím DPH z faktur vystavených v rámci ČR? (V rámci EU platí daň příjemce služby, pokud jsem to pochopil správně) Jak bych měl nyní správně postupovat?
2) Můžu jako student zažádat o vrácení zaplacené DPH, budu mít nějaké výhody / úlevy?
Předem moc děkuji za radu a vaše za odpovědi!