Re: Může tohle zjistit zdravotní pojišťo
Zálohy jsou jedna věc, ale stanovení minimálního základu věc druhá. Zálohy platit nemusela, ale v zaměstnání nebylo odvedeno alespoň z minimální mzdy, takže by doplatit měla. Podotýkám, že se jedná o nemoc z nemocenského pojištění zaměstnanců a ne z OSVČ.
Z vlastní zkušenosti. Na ZP dodá Potvrzení ze sociálky o době, kdy marodila - nemusí nic doplácet - pořád je OSVČ vedlejší.
Ale to by musely být nemocenské dávky z nemocenského pojištění OSVČ a ty nepobírala, protože nem. pojištění jak OSVČ neplatí. To, že je jí minimální základ stanoven, o tom jsem přesvědčena a právě jsem si to ověřila i na zdravotní pojišťovně. Na můj dotaz, jestli to ZP zjistí, mi paní NEOFICIÁLNĚ odpověděla, že na 99 % ne. Takže to asi risknu. Každopádně všem díky.
Vidíte, já byla odevzdávat Přehled na ZP jako OSVČ vedlejší, přičemž jsem celé 3 měsíce marodila. Žádný minimální základ mi za tyto měsíce nestanovili, chtěli Potvrzení ze sociálky o marodění (jako "omluvenku", proč nebylo zdravotní odvedeno ze mzdy). Všechny doklady jsem jim předložila, oni zkontrolovali, orazili a hotovo.
A nebyla to VZP? Protože tam to paní nevěděla, když jsem jí volala, chvíli diskutovala s kolegy a pak řekla, že nemusí :-)
Její nadřízený to ovšem už věděl, když jsem si vyžádala pro jistotu další číslo.. Na ZPMVČR to věděli ihned.
Tak buďte ráda, na tohle se opravdu asi nikdy nepřijde, nevím, jakým způsobem by na tohle mohli přijít.
Hezký den
Hana
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
22. 3. 2010 10:37
Dobrý den,
OSVČ je zároveň i zaměstnanec a nemá povinnost platit zálohy na zdravotní pojištění. V roce 2009 byla ale několik měsíců nemocná, takže by měla doplatit zdravotní pojištění jako OSVČ za tyto měsíce.
Nevím ovšem, jestli na tohle může zdravotní pojišťovna přijít, pokud se k tomu OSVČ nepřizná.
Máte s tím nějaké zkušenosti, děkuji za názory.