Re: Minimální vyměřovací základ pro ZP
to bohužel nemám, děti už jsou velké :(
Znamená to tedy, že pokud jsem BOZP musím na ZP každý měsíc platit 1080 a když jsem OSVČ musím každý měsíc zaplatit 1601 jako minimální vyměřovací základ ? Nebo kde se vzala ta částka Kč 1601? Jak a z čeho jsme ji vypočítali? díky Vystrčilka
Zdravotní pojištění je ze zákona povinné. Ve vašem případě jste byla OBZP (osoba bez zdanitelných příjmů) a jste povinna si platit každý měsíc 1080,- ZP (pokud byste byla byť jen 1 den v měsíci, platit byste nemusela, platila byste ze svého příjmu). Pokud ZP neplatíte, narůstají vám u zdrav.pojišťovny dluhy a následně i penále. Min.vyměř.základ je odvozen z min. mzdy - tj.8000,-, z toho 13,5% je 1080,- (v případě zaměstnání platí 4,5% zaměstnanec a 9% za něj platí zaměstnavatel)
Takže oněch 1080 musím platit jen v případě pokud bych měla pozastavenou živnost celý měsíc ? Když jsem po část měsíce podnikala, nemusím toto minimum platit ?
Co v případě, když bych na VZP nenahlásila, že jsem byla bez příjmů celý měsíc ? Jde to udělat nějak zpětně ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
22. 3. 2010 13:27
Ještě jednou dobrý den,
ještě jsem zapomněla, že když jsem měla pozastavenou živnost nebyla jsem ani na pracáku, ani nemocná, nepečovala o dítě, nechodila do zaměstnání...
nevím, zda v takovém případě pro mě platí min.vyměřovací základ pro ZP.
Co to vůbec je ten min.vyměřovací základ? Vím částku, ale nějak jsem nepochopila, kdy ho použít. Dokáže mi to prosím někdo vysvětlit, abych to pochopila selským rozumem ? Děkuji.