Re: okamžitá výpověď - pro páju
Okamžitá výpověď je nesmysl. Existuje pouze okamžité zrušení pracovního poměru. Pojem "okamžitě" asi víte co znamená, tudíž pokud neskončí okamžitě, jeho pracovní poměr trvá a pokud by chtěl skončit 31.3.2010, tak by zaměstnavatele musel požádat o ukončení pracovního poměru dohodou, s čímž by zaměstnavatel musel souhlasit, ale také nemusí. Ale počkejte si na vyjádření Páji.
mzda za leden, poslední den splatnosti 28.2. okamžité zrušení lze podat nejdříve 16.3.-splněno,
pokud uvedl, že je důvodem nevyplacení mzdy za I.2010 a že dává okamžitou výpověď, podle mého názoru jde o platné okamžité zrušení PP, neboť úmysl zaměstnance-autora písemného právního- úkonu je nepochybný, důvod je přesně specifikován a nezaměnitelný, projev vůle byl učiněn písemně,k doručen druhému účastníku, čili PP skončil okamžikem doručení zam-teli, nárok na odstupné je.
Jestliže je můj názor správný, pak jednal s ředitelem v době, kdy už nebyl zaměstnancem. POkud mezi sebou něco upekli a on "vzal" to zrušení nebo výpověď zpět a jakoby nic neposlal, tak nastal stav, kdy zaměstnanec a zaměstnavatel se dohodli na ukončení PP dohodou, ale podmínkou platnosti dohody je písemná forma, takže pokud nic nesepsali, tak podle mne PP pokračuje dále a nic se neděje.Podotýkám, že pouze reaguji na info, které jsou uvedeny. K přesného posouzení bych rád viděl orig.písemnosti, aby to nevypadalo, že dělám chytrýho a nakonec tady nebyl za blbce.
Děkuji moc za diskuzi, ale dostala jsem se až ted k PC.
Skutečně tu výpověď předal s datem 19-3. , zůstal dále v práci a pracoval , než odešel domů, sdělil, že bude končit až 31.3.2010.
Tak jsem z toho "jelen", protože jsem u jednání nebyla, jen mi bylo sděleno, ať připravím ZL na 31.3.10. Zítra pošlu přes skener originál . Jak na to mám reagovat, nevim.
Díky za podporu.
TEXT: Okamžité ukončení pracovního poměru
Dávám okam.výp. z PP podle §56, odst. 1, pís.b ZP. Zároveň upozorňuji na nutnost vypalcení odstupného dle §67 ZP. žádám vás také o výpočet dluž.částky k dnešnímu dni .
datum. 19.3.10 - předáno stejně.
Prosím, páju, děkuji.
Co se týká toho textu: termín "okamžitá výpověď" je nesmysl, protože výpověď znamená, že jedna strana druhé vypoví smlouvu a vždy běží výpovědní doba. Správně to má znít "ruším pracovním poměr okamžitě..." Kromě toho - v § 56 nejsou odstavce. Upozorněním na nutnost odstupného se nic nezkazí, ale je to zbytečné, protože při zrušení poměru podle § 56 písm b náleží odstupné ze zákona. Nevím, co znamená ta žádost o výpočet dlužné částky k dnešnímu dni - to snad zaměstnanec ví, kolik mu zaměstnavatel dluží, ne? Ale jinak si myslím, že je to i přes tyto chybičky jasné - pokud mu zaměstnavatel opravdu dluží mzdu nebo její část víc než 15 dní od splatnosti, je z tohoto jasné, že jde o zrušení.
Ale co s tím, když nejprve předá dopis, že poměr okamžitě ruší a pak ho vlastně nezruší a pracuje dál?
Pokud tento písemný dokument předal zaměstnavateli, tak i přes formální chyby- výpověď, odst. 1 atd., platně zrušil okamžitě PP, takže už dále neměl v práci co dělat. Jestliže se s ředitelem dohodli, že bude pracovat do 31.3., tak za 1. je ředitel pako, za 2. by se to dalo brát tak, že po okamžitém zrušení PP uzavřeli novou PS, ústně ne písemně a to na dobu určitou do 31.3.Je to pěkný guláš, takového ředitele Vám přímo závidím. Teď bych to hodil řediteli na stůl, ať si to vyžere sám a rozhodne co s tím.
Nám se kdysi stalo něco podobného a odborový právník to vyhodnotil takto :
Jestliže po okamžitém zrušení PP pracovník dále pracoval s vědomím zaměstnavatele, opravdu vznikl nový pracovní poměr na dobu neurčitou, jestliže se potom dohodnou na skončení pracovního poměru, je třeba uzavřít dohodu o skončení pracovního poměru a samozřejmě zaniklo právo na odstupné, protože pracovník končí dohodou , nikoli okamžitým zrušením PP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
23. 3. 2010 14:22
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem:
pracovník předal 19.3.10 okamž.výpověď pro nevyplacení části mzdy za 01/2009 - výplatní termín 22. , s odstupným dle ZP.
Po jednání s řed.fy neodešel a chce odejít až 31.3.2010.
Je toto pak bráno jako odchod dohodou nebo stále trvá okamžitá
s odstupným?
Děkuji.