Re: 022 Dlouhodobý hmotný majetek
U rovnoměrného odpisu lze uplatnit méně, to znamená že nemusíte podávat dodatečné za rok 2008 (můžete). Musíte upravit v roce 2009 (nelze vstupovat účetně do roku 2008).
022/343 a zvýšíte pořizovací cenu
Při počítaní odpisu k tomuto majetku budete muset dávat pozor, (nevím třeba Váš SW zvládá)aby nepočítal procentem pro zvýšenou vstupní ale pro pořizovací. Také, aby zaevidoval menší uplatněný odpis. Možná budete muset evidovat nějak bokem v excelu.
Anko, díky mo za reakci. Není mi jasné, ale jak navýším 022 - jenom připíšu částku za DPH, jak odůvodním? Pořád se peru s tím, že to bylo v r. 2008 a tedy by i 022 v 2008 měla být nakalkulována s touto cenou.
Takže namusím otvírat přiznání roku 2008?
K zvýšenému odpisu - software to můžu zadat jako technické zhodnocení - tedy jako navýšení vstupní ceny a znovu propočte odpisy. Tak je to správně?
Ješte mne napadá jak to popsat, jako navýšení ceny IM, zdůvodnit proč to bude v roku 2009, o co se opřít?
Děkuji moc.
Jo, jo přes technické zhodnocení to nepůjde:-)) Ale povedlo se ručne upravit odpisy, takže zůstanou předvyplněny až do doby odepsání, pokud se nic nezmění. Ješte se zeptám - odpis uplatněn v roku 2008 je teď v nižší částce než dovoluje maximální sazba. Daňově v pořádku, zákon to umožňuje. Technicky - částka rozdílu odpisu se mi pak promítne do posledního roku? Děkuji moc, jste zlatá:-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
25. 3. 2010 15:10
Dobrý den,
loni jsme koupili hmotný majetek, který byl zařazen a uplatněn odpis. Nyni jsme zjistila, že do pořizovací ceny nebylo zahrnuto DPH (majetek byl bez nároku na odpočet) částka zůstala na viset na účtu DPH. Může mi někdo prosím poradit jak provést opravu v majetku, popřípadě z v přiznání? Zřejmě budu muset podat dodatečné přiznání a majetek opravit. Je to PU, DPPO.
Moc děkuji.