Re: auto na úvěr - moc prosím
Skutečně??? Tak to si asi počkejte na někoho jiného protože já za poslední rok účtuju o 6-ti úvěrech na nákup majetku, ale ani u jednoho jsem se nesetkal s DPH...to je u leasing...
Dle mého názoru je myšleno DPH z pořízení auta. Asi máte na auto fakturu, ze které jste si uplatnila DPH. Část faktury jste uhradili přímo dodavateli "akontace", zbytek faktury za vás uhradila banka formou úvěru, a tuto platbu si následně navýšila o úroky a pojištění. Je to tak?
Ano DPH z auta, s tím že jsem neuplatila hned celé ale jednorázově z akontace a zbytek dph uplatnuji měsíčně, akontace byla uhrazena 70% částky auta a zybtek splácí klient ve formě měsíčních splátek Škofinu. Na smlouvě je napsáno úvěrová/leasingová smlouva, tak já nevím. jsem z toho jelen a nevím jak to účtovat a jak to dát do majetku.
Na základě čeho uplatňujete DPH z měsíčních splátek??? To ve splátkovém kalendáříi máte uvedeno DPH??? To by pak byl ale leasing, mno ale to mi tam pak zase nesedí ten úrok...kdyby místo útoku tam bylo napsaný FINANČNÍ SLUŽBA, tak to je jasnej leasing, ale takhle docela tápu...
To DPH jsem si spočítala já tímhle způspbem, mě někdo radil že bud ho uplatním celé hned po koupi a nebo že uplatím celé DPH z akontace a pak v měsíčně ze zbytku z té části co mi zbývá. Je tam napsáno splátka jistiny, splátka úroku, pojistné. V kalendáři DPH uvedeno není.
Tak teď to zase vypadá na úvěr. Ještě jeden dotaz: je sjednaná odkupní cena po skončení splátkového kalendáře? Pokud ne, tak se jedná o úvěr, DPH jste si měla uplatnit celé na základě faktury za auto. Platbu faktury od Škofinu, tj výše jistiny, zaúčtovat 321/231, dále přes interní doklad naúčtovat úroky a pojištění do nákladů oproti 231 (samozřejmě je nutné časově rozlišit úroky a pojištění do nákladů přístích období, podle toho, kolik let budete úvěr splácet). Na 231 nyní máte celou částku úvěru, ze které měsíčně "ukrajujete" splátky, tj. 231/221. Auto zařadíte do majetku ve výši základu DPH a odepisujete.
Tak v tomto případě to je úvěr jak vyšitej, z toho plyne...
Faktura za auto 022/321
DPH (celý) 343/321
Úhrada od škofinu 321/461 (v tomto případě, protože si myslím, že ten úvěr budete splácet déle jak 1 rok)
Potom splátky budou takto...
Splátka úvěru 461/221
Úrok 562/221
Pojištění 568/221
...toto se účtuje na základě výpisy z bankovního účtu a podkladem pro částku je splátkový kalednář...
Souhlasím i se způsobem účtování dle Checka, ale nemyslím, že by můj způsob byl nesprávný. Daňovou uznatelnost zaúčtovaných úroků zrovna tak doložím bankovním výpisem o úhradách splátek. Oba způsoby jsou možné. S tou 461 má Check pravdu, neuvědomila jsem si časové hledisko.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
26. 3. 2010 14:05
S.r.o. koupilo auto na úvěr. Akontace byla uhrazena, z té jsem uplatnila DPH, zbytek je ve formě splátek, kde mám jistinu + dph, úrok a pojištění. Jak mám vše účtovat a jak to dám do majetku? musím to odepisovat a nebo mi tam jdou ty splátky a akontaci dám do nákladů podle počtu měsíců? moc děkuji za rady