Re: Přehled pro ZP - prosíííím!
Vendy, já mám tentýž dotaz a odpovědi moc nerozumím. Vyšlo mu, že má za rok platit jen minimum. A on také minimální platby platil, takže nemá žádný přeplatek ani nedoplatek. Ale platbu za prosinec odeslal po 8. lednu 2010. Do přehledu bych zahrnula jen platby do 8.1.2010. Tím mu vznikne vykázaný nedoplatek, ale ten už vlastně zaplatil, takže ho doplácet nebude. Je to tak?
Já právě přesně nevím, jak se na to kouká ZP, ale na sociálce by se zálohy určitě posunuly do dalších měsíců. Tam i když dobrovolně platíte vyšší zálohy, než máte z přehledu platit, tak rozdíly posouvají do dalších měsíců.Zkuste tam zavolat, samotnou by mě to zajímalo.
To je právě náš problém. Taky máme platit ZP z minima, ale ty zálohy za 11 a 12/2009 se odeslaly až po 8.1., proto se ptám. Myslím, že ZP by vykázaný nedoplatek posuzovala jako zaplacený tím dnem po 8.1. To určitě ne, určitě by to brali jako zálohy roku 2010. Ale myslela jsem, že kdybych hned k přehledu přidala dopis s vysvětlením, že by to mohlo stačit. No, zítra tam zkusím zavolat. Děkuji všem.
Takže myslíte, že do přehledu mám dát platby pouze do 8.1. s tím, že mi vyjde nedoplatek, který se ale nebude platit, protože je zaplacený 12.1.? Nebo mám do přehledu uvést platby vč. toho 12.1., aby pochopili, že i když mi vykážou nedoplatek, že nic platit nebudu a oni si na ten nedoplatek přiřadí tu platbu z 12.1.?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
28. 3. 2010 22:57
Dobrý večer, prosím, prosím, poraďte! Dělám teď přehled pro ZP jednomu podnikateli. Zálohu za 11 a 12/2009 uhradil mou vinou 12.1.2010. Teď mi jde o to, co se stane, když mu i tyto dvě platby zahrnu do Přehledu pro ZP. Vím, že se tam zahrnují pouze platby uhrazené do 8.1., ale když tyto platby jsou opravdu ještě za rok 2009. V roce 2010 si už řádně platí zálohy na každý měsíc, takže vlastně tyto dvě z roku 2009 by měl navíc (teď nepočítám, jak bude vypadat přehled za rok 2010). Jde mi o to, jestli mi to ZP nevyhodí a nevykáže nedoplatek a nebude to chtít doplatit s tím, že ty platby z 12.1. nechá na zálohy r. 2010 a nám naúčtuje penále za pozdní úhradu nedoplatku. Nebo mám ještě k tomu přehledu napsat dopis, kde to vysvětlím, proč do přehledu zahrnuju i ty platby z 12.1.? Pomůže to? Nevím, jak to mám udělat, ten podnikatel totiž asi nebude vůbec nadšený, kdybych mu řekla, že to má doplatit a ty platby z ledna se mu započítají do záloh za r. 2010. Chápete, každý chce platit co nejmíň. Děkuji.