zde záleží jaké auto budete mít - stáří, jaký motor, typ vozu atd. U běžných aut (nyní myslím např. octávka, 2,0 benzín, osobní verze, staří 2007) se silniční daň pohybuje v řádech pár tisíc za rok (na částku 50.000,-- se nedostanete). Je tam systém slev podle stáří auta. Čím novější, tím méně se platí, takže na daňovém přiznání se můžete dostat za rok třeba i jen na 1800,- za tu octávku.
Mohu úplně začátečnicky?
Jsem začínající OSVČ, rovnou se registruji i jako plátce DPH.
1. Co musím splnit, abych mohl u auta žádat o vrácení DPH (např. musí být psané na IČO, nebo stačí na mne, jako osobu?)
2. Mohu o vrácení DPH žádat u auta, které aktuálně vlastním jako prostá osoba a chci ho začít používat k podnikání? Kupoval jsem ho před 2 měsíci. Musím ho nechat přepsat na IČO?
3. Co to znamená "zavést auto do účetnictví"? Budu využívat daňový paušál a mít pouze daňovou evidenci.
... nějaká další úskalí? Představuji si to moc jednoduše/složitě? Auto budu používat výhradně k podnikání, jako rodinné máme druhé.
Díky, Honza
Ano, to je pravda. V tomto případě to lze.
Tj. nárok na odpočet uplatníte v kolonce změna režimu v prvním daňovém přiznání k DPH.
Automobil vzhledem k tomu, že jste paušálista do majetku zařadíte, ale to je tak vše (odpisy si neuplatňujete).
Jinak máte povinnost vést knihu jízd, abyste prokázal, že auto používáte pouze k podnikání (právě z důvodu nároku na odpočet u vozidla i u benzínu).
Řekněme, že auto budu 100% využívat pro podnikání. Budu to muset pro účely DPH dokládat knihou jízd?
Auto bude nové, v ceně cca 400tis. Silniční daň tedy nebude vysoká. DPH si nechám vrátit ce
Když budu mít auto na podnikání, budu si moct odečítat DPH z benzínu a servisu? I když daň z příjmu bude stále paušální?
Vše chápu ohledně OSVC plátce DPH který si pořídí auto 100% pro podnikání, zařadí ho do majetku, platí silniční daň, vede knihu jízd tím pádem odečte DPH. Co kdyz z nějakého důvodu pozastavi živnost nebo ji úplně zruší za par měsíců nebo let. Jak se pak řeší to auto které pořad ma jako fyzická osoba uz ne podnikatel protože je živnost zrušena.
Díky,
Denis Gobin
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 9. 2011 10:39
Prosím o radu zda se mi vyplatí při nákupu auta nechat si vracet DPH.
Auto budu využívat jak na soukromé, tak služební účely, takže bych si měl odečíst DPH jenom, řekněme, 50% (z 20%). U auta za 500000 by to tedy bylo 50000.
Tímto bych ale měl auto jako prostředek k podnikání, musel bych ho zavést do účetnictví a tudíž začít platit i silniční daň. Je to tak?
Má to potom cenu vůbec řešit? Při placení silniční daně stejně těch "ušetřených" 50000 časem zaplatím.
Nebo je to jinak?
Díky