Re: ztráta - moc prosím
Postupy účtování - třída 4
(12) Účet 431-Výsledek hospodaření ve schvalovacím řízení je určen k rozdělení účetního zisku, resp. vypořádání účetní ztráty podle pravidel stanovených obchodním zákoníkem, popř. jiným předpisem, rozhodnutím orgánů účetní jednotky či podle rozhodnutí individuálního podnikatele. Na vrub účtu 431 se účtují i tantiémy a dividendy k výplatě podle příslušných rozhodnutí o rozdělení zisku v případech, kdy se na uvedené tituly netvoří zvláštní fondy ze zisku. Tento účet nesmí mít k okamžiku uzavření účetních knih zůstatek. Pokud k okamžiku uzavření účetních knih není rozhodnuto o použití výsledku hospodaření, převede se zůstatek tohoto účtu ve prospěch účtu 428 - Nerozdělený zisk minulých let, popřípadě na vrub účtu 429 -Neuhrazená ztráta minulých let.
...pokud tedy v roce 2007 byl zisk, je správně převedený v roce 2008 na 428. V roce 2008 byla ztráta a Valná hromada měla rozhodnout, že ztráta bude pokryta ziskem z minulých let ( a Vy účtujete 428/431) Tím zmenšíte nerozdělený zisk z minulých let. A ten zůstane na 428 do doby, než zase Valná hromada rozhodne, co s hospodářským výsledkem za rok 2009...adt. atd...
Re: ztráta - moc prosím
Omlouvám se jsem začátečník. Tz.že zaúčtované to mám takto jak je výše uvedeno, zaúčtuju lonskou ztrátu a převedu na nerozedělený zisk. A do dan.přiznání když mi letos vychází zisk si ponížím zisk o ztrátu tak abych nic neplatila a o tom nikde neúčtuju?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
29. 3. 2010 22:00
Moc prosím o radu, jsem začátečník. Mám u s.r.o. na účtě 428 částku 612 542,-. koukala jem se že to jsou ztráty za několik let.
jak se o ztrátě účtuje vím že 429/431 ale co účtuju? do roku 2009 ztrátu z roku 2008? pak ale nechápu že mám ztrátu na účtě 428.
Poradí někdo jsem z toho zoufalá.