Dobrý den,
na nemocenské dávky nárok mít budete. V době prvních tří týdnů nemoci je platí zaměstnavatel, od 22. dne sociálka. Jiné je to u mateřské. Uváděné zdravotní pojištění nemá na dávku žádný vliv. Důležité je nemocenské pojištění. Podmínkou nároku na tuto dávku je účast pojištěnce na nemocenském pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na PPM. Započítává se trvání zaměstnání, péče o dítě v domácnosti ne.
Pokud by Vám nevznikl nárok na mateřskou, je možné čerpat po narození dítěte rodičovský příspěvek.
Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 9. 2011 13:55
Dobrý den,
nastoupila jsem do nového zaměstnání, jsem zaměstnaná třetí týden a otěhotněla jsem, bohužel je mé těhotenství rizikové a musím odejít na neschopenku.Půl roku před nástupem do zaměstnání jsem byla rodič pečující o dítě do sedmi let, zdravotní pojištění za mne platil stát a do té doby jsem čerpala RP na syna. Co to nyní pro mne znamená, budu mít nárok na nějaké nemocenské dávky?
Potom ještě, co to znamená pro mého zaměstnavatele? Byla jsem moc ráda, že jsem v našem kraji našla práci,je to malá firma 3 zaměstnanci a je mi nepříjemné po třech týdnech odejít.Bude mít se mnou po celou dobu mé neschopnosti nějaké výdaje? Pracovní smlouvu mám na 1 rok, zkušební lhůta 3 měsíce.
Děkuji za odpověď, Radka Vlášková.